wat ik zeggen wou

Lijn 29

Graag wil ik reageren op de ingezonden brieven over buslijn 29 en de vrees wat BOVT zal brengen. Mijn man en ik wonen nu drie jaar in Den Burg met onze drie dochters. Zonder auto en zonder rijbewijs. Dat is zo gegroeid en gaat eigenlijk prima. We zijn blij met zee, bos en hei op fietsafstand. Al komen we er niet zo vaak als we wel zouden willen. En we maken graag gebruik van lijn 29 (altijd bijna leeg) als we bijvoorbeeld met een van onze drie dochters op zondag naar de huisarts in De Cocksdorp moeten. Verder accepteren we de beperkingen die het leven zonder auto ons oplegt. Maar ik wacht met grote belangstelling af wat het openbaarvervoerproject ons brengen zal. Want er kan heus wel wat beter. Zo zijn grote delen van het eiland nu onbereikbaar voor ons gezin. We komen alleen in de noordelijke helft als er familie met een auto op bezoek is. Vaste bustijden zijn weliswaar een zekerheid, maar je moet je daar wel naar voegen. Dat vergt ervaring en oefening en is dus onhandig voor toeristen. En kleine kinderen hebben nu eenmaal hun eigen ritmes en noden. Die voeg je niet zo makkelijk naar een (de laatste jaren steeds meer uitgeklede) rigide busregeling. Flexibeler openbaar vervoer zou de leefbaarheid van de dorpen ten goede komen. Festivals in de dorpen bezoek ik nu toch maar niet, al is de wens er wel. Ook spelen op De Krim durf ik niet aan. Speelafspraakjes in de dorpen, dansles in Oosterend, het ligt buiten ons bereik, want ik kan er niet komen en vertrekken op de gewenste tijden. En denk eens aan al die auto's die de hele dag over Texel rijden. Dat kan best wat minder, bijvoorbeeld door het vervoer voor schoolkinderen te verbeteren. Goed voor de lucht, voor het landschap, voor de portemonnee. Er is vast veel goeds te doen met al dat geld dat nu verspild wordt aan het rijden met een lege bus. We moeten het even afwachten, maar ik denk dat we boffen met BOVT.

Clara Jonker.

Het persbericht van BOVT zou argeloze krantenlezers kunnen misleiden. De vaste klanten van lijn 29 zijn niet betrokken geweest bij de voorbereidingen van de pilot. Of rekent BOVT de vaste klanten van lijn 29 niet tot de toekomstige klantenkring? Nog misleidender is het te zwijgen over het lot van lijn 29 en een woordvoerder te laten zeggen dat hierover nog niet is besloten. De buschauffeurs weten beter. Wie naar ROVER belt, krijgt te horen dat de lijn er per 1 november uitgaat.

Tsipora Pereira,

De Cocksdorp.

VVV'tje

Naar aanleiding van de berichtgeving over een nieuwe bestemming voor Waaggebouw wil ik graag hier mijn mening kwijt. Ik heb namelijk geen ondernemersplan en geld voor herstel, en ook geen geld voor gebruik en huur van het historische pand. Maar wel een idee. Heel veel toeristen zoeken - weet ik uit ervaring - AH of het Kruidvat. Ook de apotheek of de parkeerplek waar de auto of fiets staat, is lastig te vinden. Sommige mensen zoeken een leuke wandel- of fietsroute, of een andere Texelse attractie. Maar het grote VVV-pand is op zo'n moment te ver weg, dat is veel meer bedoeld voor de mobiele toerist met auto of fiets. Dus gewoon een klein VVV'tje, met ook wat ansichtkaarten en dergelijke voor de gezellige aankleding buiten en binnen bijvoorbeeld kunst met Texelse onderwerpen aan de muur, van waaruit wandelroutes en rondleidingen starten. Het gebouw moet gewoon gerestaureerd worden, met buiten en binnen interessante informatie over de geschiedenis ervan. En behoudt één invalidentoilet en één wasbak, die komen vast nog vaak van pas.


Pieternel Geurtz.