1800 lopers naar Groeneplaats

Meer dan 1800 lopers maken zondag hun intocht op de Groeneplaats in Den Burg. Om 12.25 uur start voor de zevende keer de Texel Halve Marathon met 1658 lopers. Tegelijkertijd start in Den Hoorn voor de eerste keer De 6 van Den Hoorn.

Dit nieuwe onderdeel (6 km) kent 183 deelnemers. Zij starten tegelijk met de lopers op de boot, maar dan bij dorpshuis De Waldhoorn aan de Herenstraat. Daarna lopen zij voor de deelnemers aan de 10 en de 21 km uit naar de finish op de Groeneplaats. De deelnemers aan de 6 worden gestart door Jaap Lap en de deelnemers op de boot door ereburger Cees de Jager.

Het parcours van de 10 en de 21 km is volgens de organisatie hetzelfde gebleven als voorgaande jaren. Dat betekent dat iedereen door Den Hoorn komt en de deelnemers aan de 21 km vervolgens via de Dennen en het strand tussen paal 15 en 16 richting Den Burg worden geleid. In totaal doen 948 mensen aan de 21 km mee, van wie 135 Texelaars. Aan de 10 km doen 710 lopers mee, van wie 281 Texelaars. Onder de deelnemers aan de 6 van Den Hoorn bevinden zich 69 Texelaars van wie veel jongeren.

De Pontweg tussen de rotonde Elemert en de rotonde Akenbuurt is van circa 12.45 tot 15.00 uur afgesloten voor verkeer, zodat de lopers veilig kunnen oversteken. De Zandkoog en het benzinestation van Kievits blijven gewoon bereikbaar.

De 21 km kan bij de mannen een nieuwe winnaar verwachten. Vijfvoudig winnaar Ronald Schroër is er niet bij en ook Mario Kröckert (winnaar in 2011) ontbreekt. De strijd gaat naar verwachting tussen Rens Dekkers en Christian de Lie. Bij de vrouwen wordt uitgekeken naar de prestaties van Yvonne Kassenberg, winnaar in 2012.

Op de 10 km wordt verwacht dat Jaap Witte de strijd aangaat met Michiel de Ruyter, winnaar in 2012. Op deze afstand staan eveneens de jonge Texelse atleten Cor Bijpost, Hessel Arendsman en Jelle van van der Duim klaar om andere lopers hun achterlichten te laten zien.

De bijna tweehonderd vrijwilligers die meehelpen aan de Texel Halve Marathon kregen woensdagavond een leuke boodschap van de organisatie. Zij mogen volgend jaar januari iemand voordragen voor een gegarandeerd startbewijs. Die persoon moet zich dan nog wel inschrijven, maar dat hoeft niet meteen op het moment dat de organisatie de inschrijftermijn opent. De organisatie zegt daarmee de inspanningen van de vrijwilligers te willen onderstrepen en waarderen. 'Zonder de inzet van deze medewerkers is het niet mogelijk om het jaarlijkse evenement op de huidige manier te organiseren.'

De Texel Halve Marathon is zondag vanaf 12.00 uur rechtstreeks te volgen via Radio Texel. De omroep zendt uit op 106.1 FM, 98.5 op de kabel en www.radiotexel.nl.