Josefien Tideman, Stephanie Keijzer en Lucie Veeger voor de start van de Dam tot Dam Ladies Run in Amsterdam.
Josefien Tideman, Stephanie Keijzer en Lucie Veeger voor de start van de Dam tot Dam Ladies Run in Amsterdam. Foto: Job Schepers

Texelaars zijn klaar voor thuiswedstrijd

De Texel Halve Marathon, de wedstrijd van het jaar voor veel Texelaars. Zondag is het weer zover. Hoe bereiden de deelnemers zich voor en waarom doen ze mee? We spreken met Stephanie Keijzer(26), Lucie Veeger(18) en Robert Bakker (33).

'Startend vanaf de boot en aangemoedigd door vrienden en familie, dat maakt deze wedstrijd voor mij zo speciaal', vertelt Keijzer uit Den Burg die zondag de tien kilometer loopt. Naast haar aan de start staat Lucie Veeger uit De Cocksdorp, naast fanatiek hardloopster ook nog wielrenner en tennisster. 'Vooral de start van de boot vind ik helemaal geweldig, dat is iets unieks. Ik ga er zeker van genieten', vertelt ze. Aan de voorbereiding van de vriendinnen, tevens collega's bij restaurant de Catharinahoeve in De Dennen, zal het niet liggen. 'Ik probeer drie tot vier keer in de week te trainen en ik doe regelmatig mee aan wedstrijden', vervolgt Keijzer. Afgelopen weekend namen Veeger en Keijzer samen met Josefien Tideman deel aan de ladiesrun van de Dam tot Damloop in Amsterdam. 'Dat was over 6,4 kilometer dus zondag moeten we een stuk verder, maar ik heb er alle vertrouwen in. Het is al de tweede keer dat ik deze afstand op de Texel halve Marathon loop', vertelt Veeger. Vorig jaar liep ze 48.02, het doel is dus duidelijk: 'Ik wil sneller lopen dan vorig jaar.' Keijzer wil een tijd onder de 1.05 lopen. 'Met alles daaronder ben ik tevreden en ik heb er ook alle vertrouwen in dat het lukt', aldus Keijzer. Ondanks dat de ze meerdere wedstrijden lopen, bijvoorbeeld in De Waal, is deze wedstrijd de speciaalste. Robert Bakker, deelnemer aan de halve marathon onderschrijft dit. 'We mogen op Texel van geluk spreken dat we de beschikking hebben over zo'n mooi parcours, het heeft duin, bos en strand. We vergeten met z'n allen wel eens hoe mooi ons eiland eigenlijk is', vertelt hij. Bakker weet hoe lastig de race kan zijn, hij start zondag namelijk al voor de zevende keer. 'Je moet zorgen dat je niet te snel van start gaat. Op 14 kilometer begint de wedstrijd pas echt en dan zit je precies op het strand. Het stuk door de duinen, de strandopgang en het strand zelf zijn de zwaarste stukken in de route, daar wil je nog niet stuk zitten. Door mijn ervaring weet ik wel wat voor tempo ik per kilometer ongeveer kan lopen', vervolgt de manueel therapeut uit Den Burg. Wanneer hij tevreden is? 'Als ik onder de 1 uur en twintig minuten duik, vorig jaar liep ik 1.20.7. Het is frustrerend om echt net boven de 1.20 te finishen. Maar je bent van heel veel dingen afhankelijk. Ik bepaal het weer niet, dat speelt een enorme rol bij de race', vertelt Bakker. In tegenstelling tot de meiden liep hij niet veel wedstrijden. Wel startte hij een loopgroep waarin hij twaalf meiden trainde. Dat was dus een deel van mijn voorbereiding, daarnaast trainde ik individueel. Vroeger liep ik bijna iedere week wedstrijden aan de overkant, maar ik zit nu ook met een baan van veertig uur. Nu train ik voor mijzelf, waarbij ik iedere keer een ander rondje probeer te maken. Soms loop ik vanuit Den Burg richting de Dennen, maar ik pak ook vaak de auto naar de Slufter waar ik dan een rondje loop. Het eiland is zo mooi, het is dus zonde om steeds hetzelfde rondje te maken', legt de hardloper uit.

Hoe de wedstrijd ook verloopt, het drietal heeft er in ieder geval heel veel zin in. Want een thuiswedstrijd loop je niet elke dag. 'Het is de enige wedstrijd die start vanaf een boot, dat heeft niemand. Heel speciaal', besluit Bakker.