Texel trekt band met andere eilanden  aan

Texel draait vanaf 2014 weer volledig mee in de samenwerking tussen de Waddeneilanden. Met uitzondering van GroenLinks heeft de gehele gemeenteraad ingestemd met een volledige terugkeer in de samenwerking.

Dat betekent dat Texel vanaf 2014 weer samen met de andere eilanden in de zogeheten Eiland Raad zit en dat de burgemeester weer volledig meedraait in het Eilander College waarin ook andere vertegenwoordigers van de colleges op de Waddeneilanden zitten. Texel krijgt 5 van de 19 zetels in de Eiland Raad. Dat was ook al zo tot eind 2009.

Daarmee komt een eind aan een periode van drie jaar waarin de vier Friese eilanden gezamenlijk optrokken in VAST (Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en Terschelling) en Texel zich zo nu en dan aansloot bij de zogeheten 'waddengerelateerde zaken' waar alle vijf mee te maken hadden. Dan was er even sprake van VASTT in plaats van VAST.

Texel zat sinds 2010 niet meer in de Eilander Raad, maar burgemeester Francine Giskes bleef wel bij het Eilander College. Dat was voor de punten waarop de vijf gezamenlijk optrokken. Het was een situatie die bijzonder oogde, maar die in 2009 het meest haalbaar was. Texel stond toen op het punt de samenwerking helemaal te verlaten na een conflict over het secretariaat van de Waddeneilanden in Harlingen. Dat werd op het nippertje voorkomen. Het secretariaat heeft sinds 2010 ook deels voor Texel gewerkt, dus Texel heeft daar sinds die tijd ook deels aan meebetaald.

Eerder dit jaar leek het er naar uit te zien dat Texel de huidige vorm van samenwerken ook vaarwel wilde zeggen na een nieuwe discussie over de kosten. Eind 2012 werd de huidige samenwerking formeel opgezegd, maar dat was een noodzakelijke handeling om te voorkomen dat de samenwerking vanaf 2014 automatisch op dezelfde voet zou worden verlengd. Het opzeggen maakte de weg vrij weg om te bekijken hoe de eilanden het beste verder konden gaan.

Een bezoek van burgemeester Jurrit Visser van Terschelling, voorzitter van het Eilander College, leidde de volledige terugkeer van Texel binnen de samenwerking in. Visser maakte duidelijk dat de eilanden ten opzichte van andere overheden bestuurlijlk veel sterker overkomen als ze één geheel vormen, dan wanneer ze als vier plus één optrekken.

De volledige terugkeer betekent dat de bijdrage van Texel aan de samenwerking vanaf 2014 omhoog gaat van €100.000,- naar €141.000,-. De kosten van de samenwerking (formeel een Gezamenlijke Regeling genoemd) worden vanaf 2014 naar eilandgrootte verdeeld en dat betekent dat Texel 30 procent betaalt.

Jaap Vlaming (GL) wilde niet instemmen, omdat hij niet inzag wat Texel extra krijgt voor de extra €41.000,- . Joop Groeskamp (Texels Belang) gaf aan dat dat niet direct meetbaar is, maar dat samen optrekken als één geheel zich uitbetaalt.

Herstel van de volledige samenwerking betekent overigens niet dat de eilanden in alles tot elkaar veroordeeld zouden zijn. Ze hebben ook allemaal de ruimte met anderen samen te werken.