Volop spektakel tijdens de Samengestelde Menwedstrijd dit weekend.
Volop spektakel tijdens de Samengestelde Menwedstrijd dit weekend. Foto: Jeroen van Hattum

Rover: Kans dat lijn 29 blijft klein

De kans dat buslijn 29 in stand blijft is minimaal. Dat zegt Ludolf Maat, secretaris Noord-Holland Noord van reizigersorganisatie Rover. Hij baseert zich op gesprekken die Rover tot dusver heeft gevoerd over de pilot 'Beter Openbaar Vervoer Texel' (BOVT).

Rover heeft zelf niets te zeggen over dit plan, waarin de provincie, de gemeente en de stichting Duurzaam Texel samen optrekken met lokale vervoerders. 'We hebben wel adviesrecht, maar we hebben tot dusver nog geen adviesaanvraag gekregen. Die komt pas als het plaatje rond is, ik verwacht half oktober. De provincie houdt ons wel af en toe op de hoogte van de vorderingen.'

De pilot behelst volgens de werkgroep BOVT een systeem te ontwikkelen dat beter inspeelt op de vraag van de inwoners en de bezoekers van Texel. 'Beter, tegen een redelijke prijs, gegarandeerd vervoer, luisteren, makkelijk, flexibel, aanbodgericht en vraaggestuurd', viel te lezen in het persbericht dat vorige week werd verstuurd. Toch neemt Rover een kritische houding in. Maat: 'We hebben in het land meer voorbeelden gezien van systemen van belbussen, want daar gaat het op Texel op neerkomen. Met weinig succes. In Friesland is er veel mee geƫxperimenteerd. Daar kwam het nauwelijks van de grond en zijn de belbussen aan de lopende band opgeheven. Ook in onze provincie is het geen succes geworden. Het probleem is dat veel reizigers niet genegen zijn een uur van tevoren naar de centrale te bellen. De praktijk is dat ze eerder familie of vrienden bellen en dat de animo steeds minder wordt. Vandaar onze kritische opstelling ten aanzien van belbussen. We snappen wel dat er iets moet gebeuren. Lijn 29 is een enorm schip van bijleggen is omdat er weinig mensen in zitten. Maar er zijn ook andere oplossingen dan de belbus: de buurtbus.' De buurtbus wordt bestuurd door een netwerk van vrijwillige chauffeurs. Geen grote bus, maar een kleine. Connexxion stelt de bus beschikbaar, de brandstof en bekostigt het onderhoud. Deze bus rijdt op vaste tijden, bijvoorbeeld elk uur, op een vaste route, tegen normale busvaste tarieven.'Daar zijn in het land meer voorbeelden van en dat gaat prima. Waar je het vervoer bij de belbussen ziet afnemen, groeit het aantal passagiers bij de buurtbussen. Chauffeurs en passagiers kennen elkaar, de sfeer is anders. Mede daardoor zijn mensen sneller geneigd met de bus te gaan. Vorig jaar is er eentje tussen Heiloo en EgmondLimmen gestart en eentje tussen Hoorn en Bovenkarspel. Dat gaat prima. Volgende week gaat in Bloemendaal een nieuwe buurtbus van start.' Het initiatief voor zo'n buurtbus moet uit de burgerij komen. Volgens Rover is daar tot dusver niets van gebleken.

Aanspanningen langs hindernissen

Circa zeventig aanspanningen deden dit weekend mee aan de samengestelde menwedstrijden van menvereniging Tussen Wad en Duin. Een uitgebreid verslag volgt in de krant van vrijdag.