Gospelkoor Joy uit Zeewolde deed mee aan de verkiezing van leukste vereniging van Flevoland.
Gospelkoor Joy uit Zeewolde deed mee aan de verkiezing van leukste vereniging van Flevoland. Foto: Joy

Joy viert jubileum

Het interkerkelijk koor Joy uit Zeewolde, viert in het weekend van 4 tot en met 6 oktober het twintigjarig bestaan met een bezoek aan Texel. Naast een optreden in de kerk, kan het koor spontaan op andere plaatsen opduiken.

Joy is geen onbekende op het eiland, enkele jaren geleden waren de leden hier ook op (werk)bezoek. In het jubileumweekend verzorgt het koor een dienst in De Burght in Den Burg. Hierin worden door de koorleden alle lagen van de bevolking uitgebeeld, van een vluchteling tot een hooggeplaatste arts, zieken, schoonmakers, een familie die een jubileum viert en zelfs een koor. De boodschap is dat voor God alle mensen gelijk zijn, wat in de afsluiting tot uiting komt. In de dienst gaan zang, muziek en gesproken woord samen met een lach en een traan.

Gospelkoor Joy telt bijna 60 leden, de meesten afkomstig uit Zeewolde, enkelen uit Nijkerk, Lelystad of Dronten. Oorspronkelijk was de leeftijd van de koorleden minimaal dertig jaar, maar sinds enkele jaren worden ook jongeren lid. Na twee spannende voorrondes drong het koor door tot de finale van de verkiezing van de leukste vereniging van Flevoland, waaraan meer dan 150 verenigingen deelnamen. Met ruim 3000 stemmen eindigde het koor op de tweede plaats en won daarmee €500,-. Dit geld is gebruikt voor de opnamen van de jubileum-CD, die afgelopen weekend plaats vonden. De CD is uiteraad tijdens het jubileumconcert te koop, maar nu al te bestellen via de website. Na de presentatie kost de CD €14,95, tot die tijd €13,50.

Een van de koorleden bracht onlangs een verkenningsbezoek aan het eiland en zocht lokaties uit waar gezongen zou kunnen worden. De koorleden zien uit naar het weekend, waarin druk geoefend zal worden voor het echte jubileumconcert, dat op 9 november zal plaatsvinden in Zeewolde.

Iers weekend Artex

Bij Artex wordt in het weekend van 8 tot en met 10 november weer het Iers Festival gehouden, met workshops en optredens. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Deelname aan het weekend staat open voor iedereen die drie jaar of langer les heeft op viool, gitaar, bas, fluit of een ander instrument. Topdocenten, onder meer uit Ierland, strijken op Texel neer om een weekend hard te werken en samen geweldige muziek te maken. Deelnemers kiezen één van de aangeboden workshops, maar er is uiterraard ook veel uitwisseling en contact met de andere deelnemers. Daarnaast treden de docenten zelf op, wordt er een open podium gehouden en wordt het weekend traditioneel afgesloten met een voor publiek toegankelijke presentatie.

Een van de deelnemende docenten is Elly Aerden, die bij vorige edities lof kreeg voor haar boeiende workshops, haar repertoirekeuze en werktempo. Andere docenten zijn onder meer Michael Horgan (fluit) en Johannes Schiefner (uillean pipes). Bekende namen zijn ook Annemarie de Bie en Wouter Vandenabeele. Voor informatie en inschrijven: www.artex-texel.nl.