Cees de Jager in gesprek met SP-kopstuk Emile Roemer.
Cees de Jager in gesprek met SP-kopstuk Emile Roemer. Foto: Texel Halve Marathon

Ereburger schiet lopers op weg

Oudste deelnemer ooit prof. Dr. Cees de Jager verricht zondag het startschot van de zevende Texel Halve Marathon. De Texelse ereburger die deelnemer is van het eerste uur schiet 1700 deelnemers op weg vanaf de TESO-boot.

Zelf liep De Jager menig editie van de halve marathon. Telkens ging hij als oudste deelnemer door de finish. Vorig jaar ontving hij zelfs eretitel 'oudste hardloper van Nederland'. De Jager heeft het lopen op latere leeftijd echt ontdekt. Het was een welkome onderbreking van zijn dagelijkse werkzaamheden als zonneonderzoeker op de universiteit. Als geboren Texelaar was en is hij zeer gesteld op 'het buiten zijn' en genieten van de omgeving.

Ook zondag zou hij van start zijn gegaan, ware het niet dat een venijnige blessure hem dit onmogelijk maakt. 'Dat ik niet kan deelnemen aan dit geweldige evenement vind ik wel erg jammer. Maar de dokter heeft het me verboden. Voor mijn gezondheid moet ik me daar aan houden. En dat doe ik dan natuurlijk', vertelt de 92-jarige ereburger. Toch staat hij aan de start, ditmaal is hem de eer gegund om het startschot te verrichten. Dat klinkt om 12.30 uur, waarna de kapitein de scheepshoorn minutenlang laat loeien en een kleurig lint lopers de boot verlaat.