Officiële opening van rioolwaterzuivering Everstekoog door Jaffar al Aani, Frans Visman, Hans van Os en Cees Mantel.
Officiële opening van rioolwaterzuivering Everstekoog door Jaffar al Aani, Frans Visman, Hans van Os en Cees Mantel. Foto: Jeroen van Hattum

'Vogels eten doperwtjes uit rioolwaterzuivering'

'Een slok van dit water en je ligt een paar dagen op de intensive care van het ziekenhuis', vertelt een medewerker van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier terwijl het rioolwater onder zijn voeten voorbij spoelt.

Ronduit vies en smerig is het water in het beluchtingsbassin van de zuivering aan de Everstekoog. Water waar mensen normaliter niet in de buurt komen, maar voor de open dag wordt zaterdag even een uitzondering gemaakt. Een hele route is uitgestippeld over het terrein aan de Pontweg en op veel plekken staan medewerkers klaar om tekst en uitleg te geven over de zuivering die sinds augustus 2012 in gebruik is.

Bezoekers mogen onder meer over de brug over het beluchtingsbassin lopen. Daarin wordt het vervuilde water belucht en worden bacteriën afgebroken, Vogels hebben volgens de medewerker niet zo'n last van het water. 'Je ziet hier veel meerkoeten die voedsel zoeken. Ze halen oliën van het water, maar er kunnen bijvoorbeeld ook nog wel eens doperwtjes in het water zijn. En een voordeel is ook dat het water nooit bevriest'

Een eindje verderop laat een andere medewerker kinderen ervaren hoe het is om een dijk met basalt te bekleden. Er is een stukje dijk aangelegd met een vak om basaltblokken te plaatsen. Tekst en uitleg ontbreken niet. 'Het basalt vangt de klappen van het water op. Er moeten altijd wat gaatjes tussen de blokken zitten, zodat het water daar doorheen kan. Maar die gaten mogen nooit dikker dan een vuist zijn, dus je moet het basalt goed tegen elkaar plaatsen.'

De open dag wordt bijgewoond door hoogheemraden Cees Mantel en Hans van Os van Hollands Noorderkwartier. Samen met loco-burgemeester Frans Visman en jeugdbestuurder Jaffar al Aani van het hoogheemraadschap verrichten zij aan eind van de ochtend de officiële opening van de nieuwe zuivering.

Hoogheemraad Van Os verwijst in een toespraak naar oud-burgemeester Joke Geldorp en oud-hoogheemraad Lydia Snuif die eind oktober 2005 de basis legden voor de nieuwe zuivering. De twee zetten toen hun handtekeningen onder een akkoord waarin de gemeente en het hoogheemraadschap afspraken beter met het afvalwater om te gaan. Texel was destijds de eerste gemeente in Noord-Holland waarmee het hoogheemraadschap een afvalwaterakkoord sloot.

Mantel verwijst naar het masterplan Water uit 2000 dat eveneens een basis vormde voor de nieuwe zuivering. Hij vertelt na een bezoek aan Texel 'altijd zijn vingers na te tellen.' 'Ze krijgen het hier elke keer voor elkaar om geld van je los te krijgen.'

Visman merkt op dat inmiddels niet meer van afval wordt gesproken, maar over grondstoffen. Dat laatste is ook bij Everstekoog het geval: het rioolslib wordt er ingedikt tot een zogeheten 'slurry' die aan de overkant verder wordt ontwaterd en daarna als brandstof in de industrie wordt gebruikt.

Hoewel allemaal schoon en goed georganiseerd, blijft wel duidelijk dat Everstekoog een rioolwaterzuivering is. Zo hangt op sommige delen van het terrein een kenmerkend luchtje. Het hoogheemraadschap houdt er echter rekening mee. Bezoekers krijgen bij het betreden van het terrein te horen wat wel en niet mag en bij het verlaten van het terrein moeten even de handen worden opgehouden. Een desinfecterend goedje en de handen zijn schoon.