De eerste bestrating is gisteren verwijderd in De Cocksdorp.
De eerste bestrating is gisteren verwijderd in De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Herinrichting Molenlaan begint

De langverwachte herinrichting van de Molenlaan in De Cocksdorp is gisteren van start gegaan. Tot het eind van het jaar is de straat afgesloten voor doorgaand verkeer.

Volgens de gemeente gaat alle bestrating eruit tussen de ingang van de begraafplaats en de kruising met de Kikkertstraat. Hetzelfde geldt voor het stukje Klimpstraat tot de Joan Hodshonstraat. Op de plek waar de Molenlaan en de Kikkertstraat kruisen wordt een soort pleintje ingericht en het huidge parkeerterrein langs de Molenlaan wordt uitgebreid tot honderd parkeerplaatsen.

Het nieuwe geheel moet ertoe leiden dat bezoekers worden uitgenodigd de auto te parkeren op het vergrote parkeerterrein of om door te rijden in de richting van het Eierlandsche Huis, zodat de Kikkertstraat een meer autoluwe straat wordt. De nieuwe Molenlaan wordt volgens de gemeente een straat zonder stoepen. Er komt rood asfalt terug waarin het patroon van straatstenen wordt aangebracht, zodat het lijkt alsof er straatstenen liggen. 'Dat is gelijk aan het straatpatroon dat nu al in de bocht van de Vuurtorenweg ligt.'

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Cijbergen uit Velp. Het is aanbesteed voor €519.000,- exclusief BTW. PWN start tegelijkertijd met de vervanging van de waterleiding onder de Molenlaan. 'PWN vervangt ook de waterleiding in de Kikkertstraat, maar die ligt onder de stoep en daar is geen wegafsluiting nodig.' De herinrichting van de Kikkertstraat zelf staat in november 2014 op de planning. Liander en KPN voeren eveneens werk uit aan de infrastructuur.

De gesprekken over de herinrichting lopen al jaren. Bij de behandeling van de gemeentelijke begroting werd echter keer op keer geen geld beschikbaar gesteld. Uiteindelijk kwam er dit jaar via de provincie Noord-Holland en de raad voldoende geld beschikbaar.

Bestemmingsverkeer voor De Cocksdorp wordt tot het einde van het jaar via de Langeveldstraat geleid. Ondernemingen aan de Molenlaan en de Kikkertstraat zijn ondanks de werkzaamheden gewoon bereikbaar en geopend. Niet iedereen is er echter even gelukkig mee dat de werkzaamheden in de Klimpstraat zijn begonnen, mede omdat er nog een herfstvakantie aankomt.