De voorzijde van de nieuwe Plus supermarkt aan de Molenlaan, ontworpen door architect Ronno Honingh.
De voorzijde van de nieuwe Plus supermarkt aan de Molenlaan, ontworpen door architect Ronno Honingh. Foto: Ronno Honingh

De Cocksdorp krijgt nieuwe supermarkt

Geen gebrek aan bezigheden de komende maanden in De Cocksdorp. De bouw van de nieuwe Plus supermarkt gaat binnenkort van start en de langverwachte herinrichting van de Molenlaan en een stukje Klimpstraat is gisteren begonnen.

De nieuwe Plus komt aan de Molenlaan, tegenover het huidige parkeerterrein dat wordt uitgebreid naar honderd parkeerplaatsen. Het nieuwe pand moet volgens planning met Pasen in 2014 (20 en 21 april) klaar zijn. 'We beginnen in week 40 met de fundamenten en met de winter hopen we het pand wind- en waterdicht te hebben', aldus eigenaar Kleis Hooijschuur.

Hij is sinds 2008 in het dorp om zich heen aan het kijken geweest waar mogelijkheden lagen om de Plus uit te breiden. Vergroten op de huidige plek aan de Kikkertstraat was geen optie. Het oog viel onder meer op de verouderde Poolster, maar een plan om daar een supermarkt en winkels te combineren, redde het niet.

Op het moment dat er plannen voor een autoluwe Kikkertstraat ter tafel kwamen, begon Hooijschuur serieus over een verhuizing naar de Molenlaan na te denken. Een supermarkt in een autoluw gebied was volgen hem geen goede optie. 'Boodschappen doen is wezenlijk anders dan winkelen. Voor winkelen neem je de tijd. Boodschappen doen mensen het liefst snel en dan moet je de auto zo dicht mogelijk bij de winkel kunnen parkeren.' Dat moet straks mogelijk zijn met het parkeerterrein van honderd plaatsen aan de andere kant van de weg. Er komen eveneens nieuwe fietsenrekken bij de winkel te staan.

De nieuwbouw wordt een pand met een oppervlakte van circa 1100 vierkante meter, waarvan 900 is bestemd voor de winkel. 'Die wordt dan ongeveer honderd vierkante meter groter dan hij nu is', aldus Hooijschuur. 'Daardoor kunnen straks ook een Plus Briljant in plaats van een gewone Plus zijn.'

De winkel wordt opgetrokken uit spanten met daaromheen damwanden. Aan de voorkant krijgt hij het uiterlijk van een aantal gevels naast elkaar. De nok wordt zes meter hoog en de goot 3,5 meter. Duin Bouwbedrijf uit Den Burg bouwt de nieuwe supermarkt die is ontworpen door Ronno Honingh uit De Koog . De nieuwbouw komt op het veld waar vroeger De Barak heeft gestaan. Duin had aanvankelijk plannen op dat terrein zes zogeheten energienulwoningen te realiseren.

De nieuwe winkel krijgt één ingang. De huidige Plus heeft er nu nog twee (één aan de Kikkertstraat en één naar het parkeerterrein aan de achterzijde), maar dat is niet altijd even praktisch. 'Het kost ruimte en dat is straks niet meer het geval.' Aan de zijkant komt ruimte voor vrachtwagens die goederen komen brengen. 'Dat zijn zaken die je bij nieuwbouw meteen goed kunt regelen.' De huidige locatie aan de Kikkertstraat staat te koop. Er is momenteel iemand aan het bekijken of het mogelijk is woningen op die plek te bouwen.

De supermarkt is sinds maart 1988 gevestigd op de huidige locatie aan de Kikkertstraat. Eerst als Garant supermarkt en sinds 2002 is het een Plus. Voor 1988 zat de supermarkt in het pand waar nu 't Bikkelement zit. Toen had het nog de naam Mijnmarkt.