Concert met twee orgels De Waal

In de kerk van De Waal wordt dinsdag 24 september de serie Zomeravondconcerten van de Raad voor het Zomerwerk afgesloten met een concert met twee orgels. Uitvoerenden zijn Rachel Vroom en Aja Leemans.

De toch niet zo grote kerk van De Waal beschikt over twee volwaardige orgels. Naast het in 1952 gebouwde Flentrop-orgel kreeg de kerk in 2011 een tweede orgel, gebouwd door Cees Schenk uit Den Burg, die meer dan dertig jaar als organist aan de kerk was verbonden. Hoewel er veel muziek voor twee orgels geschreven is, gebeurt het maar zelden dat beide orgels tegelijk te horen zijn. Al was het maar omdat het lastig is twee organisten te vinden. Vroom en Leemans leerden elkaar kennen op het conservatorium van Utrecht en vormen al enkele jaren een vast duo. Vroom studeerde piano, kamermuziek en eigentijdse muziek, studeerde in 2011 af als kerkmusicus en behaalde in 2012 haar bachelor orgel. Zij is werkzaam als kerkmusicus in de Titus Brandsmaparochie in Amstelveen, als dirigent van het kinder-, en tienerkoor st. Andreas in Almere en als muziekdocent. Leemans studeerde piano en psychologie en volgde de opleiding kerkmuziek van het bisdom Haarlem. Momenteel studeert zij orgel en is zij als organist verbonden aan de Keizersgrachtkerk te Amsterdam.

Op het programma staan de drie eerste van zes oorspronkelijk voor twee orgels geschreven concertino's van Soler (1729-1783), een werk van Hummel (1925-2002) en 'Cyclus' van Pip Barnard. Antonio Soler schreef deze concertino's om ze samen met zijn leerling Infante Don Gabriel, een zoon van de Spaanse koning Carlos III, te kunnen spelen. Het is speelse, vrolijke muziek. Het stuk van Hummel werd geschreven als orgelmis en volgt de rooms-katholieke liturgie, maar is ook heel goed als concertstuk te gebruiken. 'Cyclus' van Barnard is oorspronkelijk voor twee piano's geschreven, maar bleek met slechts enkele aanpassingen heel goed op twee orgels uit te voeren.

Met een Texels orgel, een Texelse organist en een Texelse compositie heeft het concert een hoog Texels-gehalte. Het begint om 20.15 uur, de toegang is gratis. Na afloop wordt een inzameling gehouden.