Anders bekeken

Kooiman

'Kooiman...je weet wat dit betekent...eruit.'' U kijkt vast wel eens naar 'Toen was geluk heel gewoon', de populaire serie met de onfortuinlijke Jaap Kooiman, die bij de baas van de Rotterdamse Elektrische Tram een wit voetje tracht te halen, want...dan krijgt hij promotie, etc. Voorspelbaar, maar daarom zeker niet minder leuk, ik kan er smakelijk om lachen.

Vanavond vergaat me het lachen, wat er gebeurde was niet voorspelbaar. Edo is na drie en een half jaar goed functioneren als wethouder onderuit gehaald door zijn eigen partij, een motie van wantrouwen door the Godfather himself, de man die hem met veel openbaar vertoon binnenhaalde, Poster schroomde er niet voor om hem nu publiekelijk op een schoftige manier te tackelen. De VVD verzekerde dat hij goed functioneerde maar dat hij toch moest opstappen. De PvdA vergeleek het met de voetbalploeg AZ, als de spits misschien naar een andere partij ging, was hij er niet meer zeker van dat hij ging scoren. Joop, Jaap en Ben probeerden voor Edo op te komen, ja Jaap kwam zelfs na de schorsing nog met een motie van afkeuring voor de gang van zaken, maar het mocht niet baten. Edo hield de eer aan zichzelf en vertrok, hij ging heen met pijn in het hart, de periode van vier jaar had hij graag volbracht, de nieuwe jas ging hem na wat fouten en kleerscheuren steeds beter passen. Wie had dit gedacht? Was de VVD vergeten dat we sinds maart 2002 een dualistisch stelsel hebben in Nederland?, dat de partij wel een wethouder naar voren schuift maar dat deze volledig onafhankelijk opereert. Hoe kun je dan vinden dat als iemand wel goed functioneert toch evengoed moet opstappen? En dan in deze tijd van crisis ook nog toevoegen, dat de werkzaamheden misschien toch wel doorgaan? De PvdA heeft blijkbaar geen verstand van voetbal noch van politiek, als een speler te horen krijgt dat zijn contract niet verlengd wordt bij de club, is hij vrij om bij een andere club te informeren, en speelt hij gewoon totdat de transfer plaatsvindt. Wel eens gehoord van de transfermarkt Alfred? Hij sloot 6 september jl. In de krant stond dat Peter Dral met Poster tot overeenstemming is gekomen. Poster heeft een nieuwe jas gezocht en gevonden voordat hij de oude jas bij het oud vuil heeft gedaan. En dan ook nog zeggen dat deze gang van zaken niet erg is. 'Wat doen jullie dramatisch.' Een zwarte bladzij in de geschiedenis van de Texelse politiek. Ik hoop dat Edo afstand kan nemen van dit gebeuren, troost vindt bij zijn buurman, vrouw, familie, vrienden.

Stap net als Gerard Cox, Japio, op de racefiets Edo, zing heel hard: "Het is voorbij de mooie zomer", en bedenk dat je mensen op je weg tegenkomt die je steunen door dik en dun en wél voldoen aan de norm 'hand in hand kameraden'.

Jozien