Manschappen weg van Joost Dourleinkazerne door bezuiniging

De gemeente gaat bekijken wat er gedaan kan worden aan behoud van de Joost Dourleinkazerne. Dat liet burgemeester Francine Giskes woensdagavond weten in de raadsvergadering.

De Mok wordt genoemd in de omvangrijke bezuinigingen die minister Hennis van Defensie in de krijgsmacht wil doorvoeren. Volgens de nota 'In het belang van Nederland' blijft het terrein op de zuidpunt van het eiland in dienst als oefengebied, maar worden alle faciliteiten overgeheveld naar Den Helder.

Dat betekent dat de zogeheten Surface Assault and Training Group (SATG) die op de Mok is gelegerd naar Den Helder wordt verplaatst. De SATG bestaat uit de bootcompagniën, staf en andere ondersteunende diensten. Er werken momenteel 250 mensen op de Mok van wie 241 bij de dit jaar geformeerde SATG.

Volgens commandant Frank Boots was het dinsdag tijdens Prinsjesdag schrikken voor de medewerkers toen het nieuws werd gebracht. Volgens hem was er teleurstelling over de keuze, omdat de Mok een fijne plek is om te werken en een geschikte locatie voor amfibische opleidingen. Er worden basistrainingen voor mariniers gegeven, de zogeten 'eerste militaire vorming' heeft er plaats en er zijn diverse specifieke amfibische opleidingen voor het opereren op de scheidslijn van land en water.

Het geven van opleidingen blijft vanaf 2015 bestaan, maar de gebouwen komen er naar verwachting grotendeels ongebruikt bij te staan. Volgens Boots wordt het een terugkeer naar de jaren tachtig toen de Mok nog een amfibisch oefenkamp was.

Burgemeester Giskes wees er tijdens de raadsvergadering op dat het vooralsnog plannen zijn van het kabinet en dat de Eerste en Tweede Kamer er ook nog mee moeten instemmen. 'Maar het is een vervelend bericht, net op een moment dat de werkgelegenheid op de kazerne aan het toenemen is.'