Herverdeling taken wethouder Kooiman

De taken van de afgetreden wethouder Edo Kooiman worden de komende maanden waargenomen door het zittende college. Bekeken wordt wie wat onder zijn of haar hoede neemt.

Kooiman had onder meer de ontwikkeling van nieuwe bestemmingsplannen, verkeer, wegen en vervoer, milieu, waterbeleid en groenbeleid in zijn portefeuille. De ontwikkeling van de haven van Oudeschild, het strand, een nieuwe afvalbeleidsplan, visserij en het beheer van de openbare ruimte zaten eveneens in zijn takenpakket.

De verwachting is dat het meeste bij de wethouders Eric Hercules en Hennie Huisman terecht komt. Wethouder Frans Visman droeg recent nog als gevolg van problemen met zijn gezondheid een deel van zijn portefeuille (onderwijs) over aan Huisman.

Wethouder Hercules stelde namens de andere wethouders dat het aftreden van Kooiman geen invloed heeft op de 'duidelijke en bestendige lijn' die het college voorstaat. 'Met het vertrouwen van deze raad zullen we het raadsprogramma verder uitvoeren.'

Volgens de resterende wethouders vertrekt met Kooiman een 'goede en prettige collega' uit het college, maar wordt het standpunt van de coalitie geaccepteerd en begrepen. 'Wanneer het vertrouwen van je eigen partij is weggevallen, moet je als wethouder zelf je consequenties trekken.'

De vraag is in hoeverre er vertragingen gaan optreden door het vertrek van de wethouder. Kooiman sprak in zijn verklaring grote zorgen uit dat er zaken blijven liggen. Het verbaasde hem dat een brief van TOP, met daarin eveneens zorgen over vertragingen, door de coalitiepartijen 'volledig is genegeerd'.

Marjan de Groot (VVD) stelde dat de prioriteiten opnieuw moeten worden bekeken en sloot niet uit dat daarna zaken op de langere termijn worden geschoven. De wethouders gaan er vanuit dat projecten als de Havenvisie voor Oudeschild en de ontwikkeling van nieuwe bestemmingsplannen geen vertraging oplopen. Zij willen uiterlijk volgende week laten weten hoe de taken van Kooiman onderling worden verdeeld.

De coalitie heeft ervoor gekozen de resterende tijd tot en met de verkiezingen (nog een half jaar) geen nieuwe wethouder meer aan te stellen om kosten te besparen. Dat leidde bij Ben Zegeren (CDA) tot de vraag of er dan de afgelopen 3,5 jaar niet een wethouder teveel is geweest, maar dat werd afgekapt door Cees Hoogerheide (D66). Hij merkte op dat voorgaande colleges ook altijd met drie wethouders hebben gewerkt.