Afvoer van water via het gemaal Dijkmanshuizen.
Afvoer van water via het gemaal Dijkmanshuizen. foto: Jeroen van Hattum

Miljarden liters water weggepompt

Het hoogheemraadschap heeft in 2012 via de gemalen in totaal iets meer dan tachtig miljard liter water in de Waddenzee gepompt.

Dat blijkt uit gegevens van Hollands Noorderkwartier. Het wegpompen van water kwam aan de orde tijdens een bijeenkomst van Arnold Langeveld met diverse raadsleden in het gemeentehuis. Langeveld lichtte de plannen toe van de onafhankelijke Watercommissie Texel om zoet water langer vast te houden, voordat het in de Waddenzee wordt gepompt. 'Het is van de gekke dat we het water op het ene moment wegpompen, terwijl we het op een ander moment hard nodig hebben.'

De 80,7 miljoen kubieke meter die in 2012 werd weggepompt, bestond uit zowel zoet als zout water. Het water wordt zouter naamate het dichter bij de dijk is. De hoeveelheid is niet maatgevend voor elk jaar (dat is afhankelijk van de weersomstandigheden), maar geeft wel een beeld van de hoeveelheden die rondgaan. Ter illustratie: 80 miljard liter is vergelijkbaar met maar liefst 80.000 keer het zwembad van Calluna.

Langeveld zette uiteen hoe de watercommissie onder meer plannen ontwikkelt gezuiverd rioolwater van Everstekoog (het effluent) langer vast te houden. Dagelijks verlaten miljoenen liters gezuiverd zoet water (met de kwaliteit van slootwater) de zuivering. Het wordt aan het oppervlaktewater toegevoegd, waarna het zijn weg naar de gemalen vindt. Op het moment is het dagelijks 3,5 miljoen liter.

Langeveld vroeg de raadsleden de watercommissie in de toekomst mogelijk te faciliteren om plannen te kunnen realiseren. Hij verwees naar het ambitiemanifest uit 2008 waarin staat dat Texel vanaf 2020 zelfvoorzienend zou moeten zijn op gebied van duurzame energie en waterhuishouding.

Van de 80,7 miljoen kuub in 2012 ging 28,2 miljard liter via het gemaal van Dijkmanshuizen en De Schans de Waddenzee in, 26,1 miljard via de Krassekeet, 10,6 miljard via het gemaal van Eierland en De Eendracht en 15,8 miljard via het gemaal van de PH-polder en het Hoornder Nieuwland. Een woordvoerder van het hoogheemraadschap wijst erop dat soms via het ene gemaal ook water uit andere polders worden geloosd, waardoor getallen veel of juist weinig kunnen lijken.