wat ik zeggen wou

Wachttijd (2)

Menno Stam verwoordt in zijn ingezonden brief in de krant van 13 september een helder standpunt. Een héél helder standpunt. Uiteraard kan ik niet aantonen dat veel Texelaars eenzelfde mening zijn toegedaan, maar ik durf te stellen dat hij een mening uitspreekt die veel mensen aanspreekt. Een klein aantal 'rupjes-nooit-genoeg' met een heel grote mond en een duidelijk op hun eigen portemonnee gerichte visie schroomt niet om deze met grote regelmaat in diverse media te ventileren. Onder het mom van 'het is goed voor de Texelse economie' trachten zij vooral goed voor zichzelf te zorgen. Helaas blijkt ook keer op keer dat het gemeentebestuur geen duidelijke visie heeft en met dit circus meedoet. Hoe zit het ook al weer met de Texelse kernwaarden: de rust en ruimte, de rijkdom aan natuur en cultuurlandschappen, de grote afwisseling in landschappen en landgebruiksvormen, de Texelse identiteit, het specifieke eilandkarakter, de nachtelijke duisternis en de maritieme monumenten. Het zijn slechts holle frasen als je als bestuurder met regelmaat van de klok zaken doordrukt die in strijd zijn met deze grondbeginselen. Een recent voorbeeld is het plan om er 100 km mountainbikepad op Texel bij te maken. Hoor ik hier het hoefgetrappel van het stokpaardje van de wethouder van Ruimtelijke Ordening (Texel 2010)? Uiteraard wordt dit geweldige plan ook weer aan de man gebracht met het bekende verkooppraatje; het is goed voor de Texelse economie. Klinkklare onzin natuurlijk. Veel mensen van de overkant zullen in de toekomst een andere bestemming kiezen omdat ook zij van mening zijn dat Texel wordt verkwanseld. Zij komen juist naar Texel voor de kernwaarden en zien deze steeds verder aangetast worden. De zittende gemeenteraad lijkt het college carte blanche te hebben gegeven. De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn een goede kans voor de inwoners van Texel om te kiezen voor een politieke partij die staat voor een versterking van de Texelse kernwaarden. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Tot slot richt ik mij tot Menno Stam. Stop vooral niet uw ongezouten mening te geven.

Jos van den Berg,

De Cocksdorp.

Buslijn 29

Het ingezonden stuk van Tsipora R. Pereira in de krant van 6 september is mij uit het hart gegrepen. Ook ik ben heel tevreden over lijn 29. Ook ik hoorde in de bus over plannen om lijn 29 te beperken tot scholierenvervoer en Connexxion te vervangen door een soort belbus, uitgevoerd door andere ondernemers. Ook ik ben bang dat dat geen verbetering is ten opzichte van de huidige situatie. Eens in het uur, altijd op tijd, vriendelijke chauffeurs, die hard, maar - gelukkig - goed rijden. Prima aansluiting op en van de boot. Goed geregeld, zou je zeggen. Samen met lijn 28 en de kustbus wordt het eiland heel aardig bediend. Of toch niet? Kennelijk vinden sommigen dat het openbaar vervoer op Texel beter kan en moet. Waarschijnlijk is lijn 29 niet rendabel; mogelijk wil Connexxion daarom de lijn opheffen of beperken en zien andere ondernemers (taxibedrijven, vakantieparken) een gat in de markt. Natuurlijk wachten we de plannen tot verbetering af. Maar of het voor de (oudere) bewoners beter gaat worden, is maar zeer de vraag. Ik denk zelf van niet. Ik hoop maar, dat het idee van gebrekkig openbaar vervoer niet voorkomt uit onwetendheid.

Lijn 29 moet blijven. Iedere keer dat ik 's ochtends vroeg op de bus sta te wachten - (hij zal toch wel komen?) - het heerlijke gevoel als ik de bus in de verte zie aankomen. Lijn 29 is een publieke zaak en geen handel.

Marijn Lindhout,

De Waal.