Sonarbeeld van Hans Eelman van het wrak dat hij bij de Razende Bol heeft aangetroffen.
Sonarbeeld van Hans Eelman van het wrak dat hij bij de Razende Bol heeft aangetroffen. foto: Hans Eelman

Diploma's gehaald in Molenkoog

Nog net voor het eind van het zomerseizoen heeft vrijdag een groot aantal kinderen in zwembad Molenkoog laten zien de zwemkunst voldoende machtig te zijn om een diploma in de wacht te slepen.

Onder toeziend oog van de examinatoren Remko Nagtegaal en Ria Keyser lieten de kandidaten zien wat ze geleerd hadden. Tijdens de Zwemvierdaagse was nog eens extra geoefend. Ook aanwezig was Michael van der Belt van het Nationaal Platform Zwembaden, die toekeek of alles naar behoren verliep.

De geslaagden zijn:
Het diploma A werd behaald door Abe Bruijn, Abe Witte, Albert Stark, Cato Kikkert, Dana Banda, Denise van Hecken, Dionne Keijser, Dustin Vasterman, Ella ten Pas, Estelle Eelman, Eva Wiersma, Fedde de Wit, Fedde van Overmeeren, Imke Eelman, Imme Dros, Isa Schouwstra, Izo Raymont, Jan Niek Bakker, Joris van Heerwaarden, Joshua Brouwer, Kenji Roestenberg, Klaas de Beurs, Lars Prooij, Libhin Boon, Lisanne van der Schans, Luna van Kerchove, Luwe Hendriks, Maaike Smit, Maaike-Zhang Eveleens, Maud Goënga, Mervyn Eelman, Omar Mevius, Rui Hemelrijk, Ryan Dijker, Senna Tolboom, Sven van Hecken en Tess Windt. Eerder in deze periode behaalden Brandon Schuiling, Farhiya Sahal Ali en Joost van der Hoek hun A-diploma. Diploma B werd behaald door Aafke Keijning, Anna Dros, Ardon Bloemendaal, Belén Avila Lutke Schipholt, Britt Brandenburg, Christopher Witte, Feline Veltkamp, Ires Burema, Jesse Kooistra, Jochem Witte, Lara Dijker, Maartje Brans, Nels Koops, Noah Harman, Roos Zegel, Rosa Dros, Sam de Vries, Sem Bakker en Teun Vendel. Zeven kinderen behaalden het C-diploma. Dit waren Alissa Lamers, Donna van der Slikke, Doris Vinke, Heleen Landman, Jill Mantje, Justen Burema en Yveline de Gier. Henriëtte de Wit behaalde eerder in deze laatste periode zowel haar B- als haar C-diploma.

'Toren van E36 staat op Terschelling'

De commandotoren van de E36, de onderzeeër waarvan gedacht wordt dat die bij de Razende Bol ligt, staat op Terschelling.

Dat laat Hille van Dieren van het Wrakkenmuseum op Terschelling desgevraagd weten. De toren werd in 2003 ten zuidwesten van Den Helder boven water gehaald door Meijert de Haan in samenwerking met de WR 52 en later bij het museum neergezet. Op basis van een bouwnummer in de toren stelde Van Dieren vast dat het om een toren van de E36 gaat.

Dat betekent dat de onderzeeër die Eelman ten westen van de Razende Bol heeft aangetroffen vermoedelijk een ander vaartuig moet zijn. Van Dieren zegt benieuwd te zijn welk schip hij heeft gevonden. Hij prijst Eelman om zijn deskundigheid, maar vermoedt dat de link tussen het wrak bij de Razende Bol en de op 19 januari 1917 vergane E36 van de Britse marine iets te snel is gelegd.

Overigens heeft Eelman niet stellig gezegd dat het om de genoemde Engelse onderzeeër gaat, maar in een persbericht het vermoeden geuit, omdat in het relaas over de botsing van de E36 en het zusterschip E43 in 1917 over 'de Haaks' (Noorderhaaks) wordt gesproken. Het gesprek met Van Dieren voor de krant had gistermiddag plaats, nadat de deadline van pagina 2 al was gesloten. Daardoor is in het verhaal op pagina 2 nog een slag om de arm gehouden over de mogelijkheid dat de commandotoren van de E36 al boven water was gehaald.