De dames Bruijn en Capitain-Bendien van ’t Walvisvaarders Huisje nemen het dominospel in ontvangst.
De dames Bruijn en Capitain-Bendien van ’t Walvisvaarders Huisje nemen het dominospel in ontvangst. foto: Bakker

Dominospel voor Walvisvaarders Huisje

Tijdens de openstelling in verband met Open Monumentendag kreeg stichting 't Walvisvaardershuisje zaterdag een bijzonder dominospel van de heer Looy uit Den Helder.

Toen Looy in de krant las over de schenking van de Raboton, die het mogelijk maakte een antieke vitirinekast aan te schaffen, bedacht hij dat zijn dominospel daar heel mooi in zou staan. Bovendien zouden de bezoekers op deze manier van dit bijzondere voorwerp kunnen genieten. Het 48 stukken tellende spel is gemaakt van walvisbot op ebbehout, zo werd in overleg met walviskenner Adrie Vonk vastgesteld. Looy, die vaker bijzondere stukken aanschaft, kocht het spel ooit voor enkele guldens op een rommelmarkt. Het is niet het eerste kunstvoorwerp uit zijn verzameling dat wordt tentoongesteld; ook aan andere culturele instelling schonk of gaf hij bijzondere objecten in bruilkeen. Deze zijn op verschillende plaatsen in het land te zien. Het dominospel kreeg een mooie plaats naast andere voorwerpen van walvisbot en -baleinen en enkele voorwerpen van walrustanden.

De bezoekers die het huisje in de middag bezochten, konden gelijk van de nieuwe aanwinst genieten, waar ze door de aanwezige vrijwilligers met veel enthousiasme op werden geattendeerd.