Deao, de doberman van Frits Androg, tijdens het pakwerk.
Deao, de doberman van Frits Androg, tijdens het pakwerk. foto: Gerard Timmerman

Hond pakt boef bij jubileum DOS

Op het 'landje van Kaan' aan de Pontweg bij Den Burg vierde Hondensportvereniging DOS zaterdag het 25-jarig jubileum. Dat gebeurde samen met gastverenigingen uit Dortmund, Hoorn en Opmeer. Er werden wedstrijden en demonstraties gehouden.

Hondensport wordt hier bedreven met werkhonden, niet zelden in wedstrijdverband. Onder 'werk' moet hier worden verstaan het onder appèl uitvoeren van allerlei oefeningen, zoals afliggen, staan, vooruitsturen, apporteren en pakwerk. Vooral dat laatste is een spectaculair gezicht. Hierbij moet de hond een 'boef' opsporen en vervolgens moet beletten dat hij op de vlucht slaat. Bijten mag alleen als de schurk er vandoor gaat. Natuurlijk gebeurt dit, degene die de boef speelt draagt daarom een beschermend pak. Deze oefening stelt hoge eisen aan de gehoorzaamheid van de hond. Zaterdag werd de pakwerkoefening onder andere gedaan door Deao, de zevenjarige Doberman van Frits Androg. Niet geheel vlekkeloos, het was dan ook alweer geruime tijd geleden dat Androg er op had geoefend met deze hond. Soms kunnen ook de zenuwen parten spelen. Niet bij de hond, maar bij de baas. Het overkwam Ute Rudack uit Dortmund, wier Duitse herder niet zo vlekkeloos gehoorzaamde als ze graag had gewild. 'Als een hond niet goed luistert, is het niet de schuld van het dier, maar van de baas. Bij de oefeningen gaat het altijd prima, maar tijdens de wedstrijd spelen bij mij steevast de zenuwen op.' Desondanks genoot de Duitse van het uitstapje naar Texel, waarop ook veel oefeningen goed verliepen. Onder toeziend oog van keurmeester Jurgen Knappe kwamen verschillende honden in de ring, zoals ook rotweilers, Mechelse herders, en bouviers. Knappe was goed te spreken over de uitvoering.

Werkhonden hebben er door hun afstamming doorgaans het talent voor. Wat niet wil zeggen dat het er altijd uit komt. Oefening baart kunst. 'Het is niet de bedoeling om er vechthonden van te maken, maar dieren die goed gehoorzamen en een sociaal karakter hebben', vertellen André Robijn en Eugene Bavelaar van DOS. Het jubileum werd zaterdag afgesloten met een gezellig samenzijn in de feesttent.