De vereniging Traction Avant Nederland had de Pelikaan afgehuurd.
De vereniging Traction Avant Nederland had de Pelikaan afgehuurd. foto: Gerard Timmerman

Legendarische oldtimers op Texel

Nostalgische taferelen op het eiland, dat dit weekend werd doorkruist door zo'n honderd Traction Avant, de legendarische oldtimer van het merk Citroën.

De Noord-Hollandse afdeling van de club Traction Avant Nederland vierde het jaarfeest op Texel. Om circa 183 leden en hun passagiers onder te brengen had de club hotel De Pelikaan dit weekend afgehuurd. Citroën Traction Avant, gefabriceerd van 1934 tot 1957, was destijds een zeer vernieuwende auto, de eerste met voorwielaandrijving. 'Midden jaren vijftig beheersten ze het straatbeeld. Veel van onze leden waren toen jong, dat we nu zelf in zo'n auto rijden is pure nostalgie', vertelt voorzitter Rob de Bas. Er rijden tussen de 1500 en 200 van deze vier- tot zes cilinder auto's in Nederland.

Zaterdag werd de rondrit gecombineerd met een kijkje in en bij monumenten die open waren gesteld. Ook werden de verschillende dorpen aangedaan. 's Avonds werd een feestavond gehouden in De Pelikaan. Zondag stond een gezamenlijke rondrit op het programma. Met onder meer een stop op vliegveld Texel, waar een groepsfoto werd gemaakt.