Visrokers Richard Daalder en Sil van Dijk halen de ponen uit het rookvat.
Visrokers Richard Daalder en Sil van Dijk halen de ponen uit het rookvat. foto: Gerard Timmerman

Visrookwedstrijd verloopt anders dan anders

Piet Beuving en Marcel Honingh zijn zaterdag winnaar geworden van de Strender visrookwedstrijd. Niet alleen wisten zij de ponen en slippies in zijn speciale, dichte rookkast goed en snel te drogen, de zevenkoppige jury vond dat ze ook het lekkerste smaakten.

Zoals bij veel evenementen die zaterdag werden gehouden, werkte het weer niet mee. Daardoor kwam het visroken wat later op gang en verliep met name het drogen van de vis bij menig roker niet zoals gewenst. Ook had de vochtigheid gevolgen voor het hout, het smeulde wel, maar anders dan anders. Het visroken rond de Maartenskerk en achter Het Cafeetje waar ondanks het matige weer toch nog tien rookvaten op temperatuur waren gebracht, verliep dus wat afwijkend van normaal en zorgde er wellicht ook voor dat de kwaliteit van de vis die de jury kreeg voorgezet flink uiteenliep. De jury keurde en proefde maaltjes die perfect van kwaliteit waren, maar duidelijk was ook dat sommige rokers de boel niet droog kregen. Titelverdediger Ruud Daalder moest dit keer zijn meerderen erkennen in Beuving en Honingh. Derde werden Theo Kikkert en Robbert Schulze.

De visverkoop verliep door het weer wat minder dan anders, maar toch blijft er na aftrek van kosten nog circa €1000,- over, geld dat wordt besteed aan het aan te leggen Vissersommetje. Bedoeling is dat de voormalige Oesterhaven bij het Kaapse Huussie een centrale plek krijgt in deze historische route, waarvoor Oosterend in samenwerking met De Lieuw voorbereidingen treft.

Co Vinke van de dorpscommissie zou graag in contact komen met mensen die er nog over kunnen vertellen.