Bart Robbers, voorzitter van Texel Culinair, bij de act van SOL’AIR.
Bart Robbers, voorzitter van Texel Culinair, bij de act van SOL’AIR. foto: Gerard Timmerman

Culinaire en andere hoogstandjes op tiende Texel Culinair

'Tongstrelende gerechten', 'sensuele smaken' en andere complimenten aan het adres van restaurants die deelnemen aan Texel Culinair. De tiende editie die vrijdag, zaterdag en zondag in De Koog werd gehouden trok ondanks het mindere weer veel belangstelling. Er werd volop gesmikkeld en kennis genomen van nieuwe gerechten, ingrediënten en variaties.

Veel bekende gezichten op de tiende editie van Texel Culinair. Bezoekers, die er al van het begin af aan bij zijn, en ook juryvoorzitter Léon Ribbens draait mee vanaf de eerste keer. Aan hem de vraag hoe de proeverij zich in de loop de jaren heeft ontwikkeld. 'Ik heb het in de eerste vijf jaar zien groeien en ook de tweede vijf jaar is het niveau enorm gestegen. Ik zie meer gebruik van seizoens- en lokale producten. Ook zie ik de boven- en de onderkant naar elkaar toegroeien.' In de stand van Rebecca proeft hij een voorgerecht van blanc marcier van tomaat, met crème basilicum, krokante oesterzwammen en cake van miso. 'Heerlijk', luidt het oordeel. Daarna volgt een gerecht van kwartel. 'Niet te rauw, wel rosé en lekker sappig. Precies goed', stelt hij vast, tot tevredenheid van kok Bastiaan Riewald, die vertelt dat het team van Rebecca wel een week aan voorbereidingen in de proeverij heeft zitten. De inspanningen zijn niet vergeefs. Naast de publieke waardering, ontvangt chefkok Michel Arends van Rebecca als overallwinnaar van Texel Culinair de Dirk Koningprijs, een kroon op het werk.

Vrijdagavond staat in het teken van wilde gans. Twintig restaurants bereiden gerechten met Texels ganzenvlees. In de stand van restaurant De Kroontjes gaat Omke Bakker uit Vianen de uitdaging aan door bij Rob van Heerwaarden een maaltje carpaccio van ganzenvlees te bestellen. 'Ik heb nog nooit ganzenvlees gegeten.' Over de smaak: 'Echt lekker dit, al zou ik het zelf wat meer kruiden.' Hij bestelt nog een portie.' Ganzenvlees dook op in allerlei gerechten. Van traditionele ganzenpaté tot Indonesische gekruide ganzenbout, van ganzenhachee tot in kokosmelk gemarineerde gans. Ribbens: 'Gans op het menu heeft de creativiteit van de chef-koks aangewakkerd. Het is echt een feest om dit evenement te mogen jureren.' Slagerij Goënga en Bodega 59 hadden volgens de jury de meest creatieve ganzenvleesgerechten en kregen de prijs Het Kwekertje.

Behalve veel publieke belangstelling, weten ook de media de Texelse proeverij in toenemende mate te vinden. Zo had de Volkskrant een culinaire verslaggever naar het eiland gestuurd en liepen er meer journalisten rond op het evenement. Ze interviewden Robin Koenen van Bos en Duin, maar ook andere chefkoks. De gerechten die werden geserveerd liepen uiteen, van zeer verfijnd met mooie kleurencombinaties, maar er was ook gewoon saté van de barbecue.

Texels Bier had ook een prominente rol. 'Welk gerechtje past het beste bij of is gemaakt van Texels bockbier.' Chefkok Rieks Westerhuis van restaurant Noordzee was de uitdaging aangegaan. Zijn chocoladetaart met banaan waarin hij bockbier had verwerkt, werd door bierbrouwer Maurice Diks overladen met complimenten. 'Het matcht perfect met het bittertje in Texels bockbier.' Deelnemers konden met een SMS-je aangeven welk gerecht zij het beste vonden passen bij het bockbier. De Publieksprijs ging naar De Kroontjes.

Zo'n 200 kinderen deden mee aan de Kids Party op zaterdag en zondag. Onder begeleiding van de 'Pink Ladies' Mimi Eelman van Het Wilde Keukentje, Sandy Smit van Camping Zevenbergen en Kirsten Dashorst van Grand Hotel Opduin maakten ze onder meer cupcakes. De prestaties werden beoordeeld door Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel.

Wegens hun uitzonderlijke prestatie en hun sterke verbondenheid met Texel plaatste de jury Slagerij Goënga en Bakkerij Timmer in de zogeheten Buitencategorie, waarmee ze zich in goed gezelschap bevinden van Jef Schuur van Bij Jef. Zij doen niet meer mee voor de prijzen. De Aanmoedigingsprijs ging naar Anneke Siebinga van Anneke's Kitchen, The Pick Up en Sjans, winnaar bij de kleine restaurants en eethuisjes.

De Pink Ladies verzorgden de Kids Party.
Gerechtjes staan klaar voor consumptie bij Bos en Duin.
Paul van Dijk serveerde kokkels uit de Waddenzee.
Een koele editie van Texel Culinair, jassen aan dus.
Sil Miguel met enkele zojuist gehaalde gerechten.
Maurice Diks en Aris van Zeijlen met een taart van Rieks Westerhuis.
Bodega 59 en Slagerij Goënga maakten de lekkerste ganzengerechten.
Publiek werd vermaakt met straatheater.
's Avonds volop sfeer op het dorpsplein.
Slagerij Marc Prins bereidde gerechten met Texels weiderund.
Rob van Heerwaarden van De Kroontjes serveert ganzencarpaccio.