Alle deelnemers aan de laatste editie van de Schapen Cup.
Alle deelnemers aan de laatste editie van de Schapen Cup. foto: Texel 3

West Frisia wint

laatste Schapen Cup

West Frisia heeft zaterdag op de velden van Texek'94 de tiende en laatste editie van de strijd om de Schapen Cup gewonnen. Het toernooi houdt op te bestaan, wegens gebrek aan spelers bij het organiserend Texel 3.

De eerste editie van de Schapen Cup vond plaats op zaterdag 24 augustus 2004, met teams uit Amsterdam, Alkmaar en Obdam. Zij streden om een wisselbokaal van ruim een meter hoog en tegen alle etiquette in won organiserend Texel 3. Een huzarenstukje dat tien jaar later bijna een vervolg kreeg, want ook nu kwam Texel 3 tot de finale. Maar daar bleek West Frisia oppermachtig en won met 0-3.

Als altijd werd ook dit toernooi geopend door een schaap van boerderij Hoogvliet. Een nieuw schaap, want het dier dat de vorige negen edities de aftrap nam, overleed twee weken voor het toernooi. Na het welkomstwoord van toernooidirecteur Ivo Huizinga verzorgde sponsor van het eerste uur Jos Kager samen met zijn kleinzoon de loting en werd het speelschema van de deelnemende teams van VVGA, Buitenveldert (beiden Amsterdam), Oosterend, Advendo '57 uit Ederveen, AFC '34, West Frisia en Texel 3 bepaald. Na vier poulewedstrijden bleken West Frisia en Texel 3 de finale te hebben veilig gesteld.

Hoewel Texel 3 de finale verloor, ging het team niet met lege handen naar huis. Bekend onderdeel van het toernooi is het 'op de stropdas leggen'. Na elke wedstrijd mocht elk team vijf maal aanleggen om de bal vanaf de penaltystip tegen een stropdas te schieten, die aan de deklat van het doel hing. Texel 3 bleek dit onderdeel het best te beheersen en won voor het hele team een stropdas. Aanvoerder Sander de Weerd merkte daarbij op: 'Dit is de enige prijs die ik nog nooit gewonnen had. Wellicht toch een goed moment om te stoppen.' Dirk Bouthoorn werd uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi. De doelman van Texel 3 werd niet alleen gekozen op basis van zijn kwaliteiten binnen het veld, maar ook voor zijn talenten daarbuiten. Zo verzorgt hij al tien jaar de barbecue tijdens de Schapen Cup. Barry van Roekel van Advendo '57 werd gekroond tot Speler van het toernooi.

Winnaar West Frisia heeft precies één nacht van de Schapen Cup kunnen genieten. De deelnemende teams hadden er vooraf mee ingestemd om de beker van ruim één meter hoog niet te laten verstoffen in een kantine aan de overkant en de organisatie heeft de beker geschonken aan het G-toernooi van VV Texel '94. Voor elke amateurvoetballer is het winnen van een enorme beker uiteindelijk het mooiste wat er is. Ter herinnering aan tien mooie edities zal de naam van de beker gewoon Schapen Cup blijven. Geheel volgens de traditie werd voor het toernooi een groepsfoto gemaakt met spelers, schaap en Schapen Cup.

Texel 3 is ruim tien jaar geleden ontstaan uit een vriendengroep van twintigers en hun gezamenlijke liefde voor het spel. Iedere zondag reisden ze stad en land af om op zondag met onze vrienden op het veld te staan. Spelers kwamen onder anderen uit Alkmaar, Haarlem, Amstelveen en Utrecht. Inmiddels is ruim tien jaar later de selectie te klein om aan een nieuw seizoen te starten. Met pijn in het hart is daarom besloten dat aan alle mooie dingen een eind komt en is het team opgeheven.