TOP-bestuurders Robin Konijn en Iwan Groothuis bekijken de nieuwe websites.
TOP-bestuurders Robin Konijn en Iwan Groothuis bekijken de nieuwe websites. foto: Jeroen van Hattum

Certificaat voor Texelkenners

Mensen met interesse in Texel kunnen sinds deze week op internet hun kennis over het eiland testen en een certificaat als 'Texelkenner' behalen.

Dat is mogelijk op de nieuwe websites www.texelkenner.nl en www.gastvrijtexel.nl die John Smit uit Den Burg woensdag in Klif 12 in Den Hoorn presenteerde. De laatste site is specifiek voor personeel in de horeca en de detailhandel en de eerste is voor iedereen.

Volgens Smit is het de bedoeling dat met name personeel van de overkant via www.gastvrijtexel.nl algemene kennis over het eiland opdoet. Achterliggende gedachte is dat zij daarna toeristen met vragen over Texel goed te woord kunnen staan. De inhoud van de filmpjes is helder en goed te volgen voor mensen die nog weinig van Texel weten, maar wel iets willen opsteken.

Smit liep al een tijd rond met plannen en met financiƫle steun van STIFT, Texelfonds, Rabobank en Stichting Coeghe van Harry Wuis kwam het ervan. Met de ontwikkeling was zo'n zestig mille gemoeid. De helft werd gedoneerd en de rest nam Smit voor eigen rekening.

Met behulp van Willem van der Sluis bouwde hij sites met korte filmpjes waarin vragen verwerkt zitten. Wie de vragen goed beantwoordt en meer dan twintig punten behaalt, krijgt een mede door de VVV ondertekend certificaat dat hij of zij zich 'Texelkenner' mag noemen. Het certificaat kan worden geprint of gedeeld op de social media.

Smit hoopt dat het de betrokkenheid van gasten en personeel in de horeca en de detailhandel met het eiland vergroot. Onder meer TOP en de VVV steunen het initiatief en gaan er promotie voor maken. Mede door de financiƫle steun die de fondsen gegeven hebben, is gebruik van beide websites gratis.

Volgens Smit bestaan er geen soortgelijke sites in Nederland, waardoor ze uniek genoemd mogen worden. Vanuit de zaal werd de suggestie gedaan dat bedrijven en ondernemers op het eiland op hun eigen websites links naar beide websites maken. Dat klonk Smit als muziek in de oren. 'Ik pleit er vaker voor dat we het hier moeten hebben van de kracht van het collectief. We hebben hier zo'n tweehonderd tot tweehonderdvijftig sites met elk veel unieke bezoekers.'