Duindorp meldt zich voor kermis

De nieuwe Stichting Duindorp Texel in De Koog wil zich gaan ontfermen over de kermis. De stichting wil een kleine kermis in Den Burg beginnen en een grote in De Koog houden.

Jan Wolter Timmerman van de Stichting Duindorp Texel ontvouwde de plannen recent aan de politieke partijen. Als het aan de stichting ligt, komt er voorafgaand aan de traditionele kermis in De Koog een kleinere familiekermis op de Groeneplaats in Den Burg. Gedacht wordt aan een kermis van vijf dagen met plaats voor 12 tot 15 exploitanten.

Bedoeling is dat die kermis op zondagavond wordt afgebroken, zodat maandagochtend de markt weer kan plaatsvinden. De attracties verhuizen intussen naar de Nikadel in De Koog die dan op dinsdag van start gaat en de rest van de week duurt. Die kermis moet plaats bieden aan 22 exploitanten.

Astrid van de Wetering (D66) reageerde enthousiast op de plannen. Wethouder Frans Visman vond het initiatief van de Stichting Duindorp eveneens prima, maar wilde wel eerst met Bureau De Kermisgids om tafel gaan. Dat bureau verzorgt in opdracht van de gemeente al 49 jaar de kermissen op Texel. 'Daar kunnen we niet zomaar overheen lopen.' Een woordvoerder van De Kermisgids bevestigde dat er gesprekken met de gemeente gevoerd gaan worden.

Duindorp kent een kermisexploitant in het midden van het land die volgens de stichting over de kennis beschikt 'een kwalitatief goede Texelse kermis te organiseren'. Wie dat is, wil de stichting nog niet aan raad en college laten weten. Volgens de stichting gebeurt dat pas als er overeenstemming is en de vergunning is verstrekt. De stichting wil de kermissen van 2014 tot en met 2017 gaan organiseren.

Bureau De Kermisgids omschrijft zichzelf op de eigen website als het 'enige onafhankelijke organisatiebureau op het gebied van kermissen'. Het bureau exploiteert zelf geen attracties en zegt ook geen enkel belang in attracties of exploitanten te hebben. De woordvoerder van De Kermisgids kon nog niet vooruitlopen op de gesprekken met de gemeente, maar noemde samenwerking wel als mogelijke optie.

Duindorp kwam naar voren na gesprekken tussen de ondernemersverenigingen van De Koog en Den Burg over de kermis. De stichting, opgericht in juni, richt zich op de 'duurzame ontwikkeling, bescherming en behoud' van De Koog, onder meer door het steunen van projecten. De opbrengst van de kermis wil Duindorp conform de statuten ten goede laten komen aan de 'upgrading van Texel door stimulering van een duurzame economische ontwikkeling, vergroting en versterking van de natuur- en landschapswaarden'.