Wat ik zeggen wou

Wachttijd

Ik citeer een stukje uit de krant van 6 september, hetgeen ik ook gelezen heb in het jaarverslag van TESO: 'Cees de Waal pleit naar aanleiding van de stagnatie van het vervoer in samenhang met de als gevolg van de crisis vermoedelijk lagere besteding per bezoeker, ten behoeve van het behoud van de huidige welvaart op het eiland, in het jaarverslag van Teso over 2012/2013, voor onderzoek. Dit om gefundeerd te kunnen bepalen welke maatregelen effectief kunnen zijn om de aantrekkingskracht van Texel als vakantiebestemming te vergroten.'

Ben het helemaal niet met de directie eens om dit te gaan onderzoeken, weggegooid geld. Snap sowieso niet waar TESO/Cees de Waal zich zo druk om maakt. Ieder weldenkend mens op Texel weet dat de 'drukte' staat of valt met het weer. Je hebt het over meer drukte naar Terschelling in procenten maar wat veel interessanter is, is in aantallen mensen. En wat te denken over de prijzenoorlog die er nu heerst bij Doeksen? Bovendien waan je je op Terschelling nog op een eiland en dat is gezien de enorme drukte die hier op Texel regelmatig heerst niet meer. Zowel gemeente (enkele wethouders) als het bedrijfsleven zijn alleen maar bezig allerlei 'goeroe's' naar Texel te halen om zodoende meer mensen naar Texel te lokken met allerlei onzinverhalen. Veel mensen vinden Texel te druk worden en te duur. We weten niet genoeg evenementen naar/op Texel te creëren om maar meer mensen te krijgen , maar is er iemand die zich wel eens afvraagt hoe de man in de straat/de gewone burger hier tegenover staat. Het hele bedrijfsleven is 'ik-gericht' maar er wonen op Texel niet alleen maar ondernemers. So what als er nu wat minder mensen naar Texel komen en minder hebben te besteden, dat gaat allemaal vanzelf weer voorbij.. Alles draait om meer en meer en groter (doet TESO ook aan mee, elke nieuwe veerboot moet groter, wat wel ten koste gaat van de halfuur-diensten). Kijk naar de uitbreiding van bungalows die steeds groter mogen worden, wie zegt mij dat er hierdoor niet meer slaapplaatsen worden gecreëerd? Sommige mensen hoor ik al zeggen: daar heb je die Stam weer, die heeft altijd wat te zeuren en is overal tegen, maar dat is grote onzin want ik ben alleen maar kritisch en denk wel aan de leefbaarheid en het behoud van het eilandkarakter. En ik doe erg mijn best om niet te verzuren, want een goed humeur is toch zo belangrijk, maar het kost tegenwoordig helaas wel eens moeite. Ook een grotere AH winkel die dan meer non-food /kleding gaat verkopen gaat ten koste van het huidige winkelbestand. Daar zitten we toch niet op te wachten? Wat dat betreft zijn er wel andere onderwerpen om je druk over te gaan maken.

Menno Stam.

Straatfeest

Wat hadden we afgelopen zaterdag weer een geweldig leuk Straat- en Tuinenfeest in De Cocksdorp. Natuurlijk , het weer zat gelukkig erg mee, maar toch. Bijna heel de Kikkertstraat vol met kramen met etenswaar, kleding, live-muziek enzovoorts, tot crossauto's en elektrische auto's aan toe. Maar waar ik nog meer van onder de indruk ben, is van de organisatie van dit alles en ik wil hierbij graag een heel grote pluim uitdelen voor die mensen die dit superfeest (weer) op poten hebben gezet en mogelijk hebben gemaakt, maar ook al die mensen die belangeloos hun tuin beschikbaar hebben gesteld of hebben gezorgd dat alle kramen van stroom konden worden voorzien, eigenlijk iedereen die op wat voor manier dan ook heeft gezorgd dat het weer een geslaagd evenement werd. Ik weet zelf uit ervaring wat voor werk het is, als je afhankelijk bent van vrijwilligers, om dit allemaal te organiseren en dat allemaal pro deo, voor noppes en niks, super. Grote klasse.

Hans Westdorp.