'Meer grip krijgen op handhaving'

De gemeenteraad moet meer grip krijgen op het handhavingsbeleid en de medewerkers op handhaving zijn gebaat bij leiding die de zaak in de greep heeft.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van de rekenkamercommissie naar het handhavingsbeleid van de gemeente. De commissie pakte dat onderwerp op, omdat de gemeenteraad vaak vraagstukken op het gebied van handhaving op het bord heeft liggen.

Volgens voorzitter Cees Hogervorst van de rekenkamercommissie houdt nu vooral het college zich bezig met het opstellen van beleid, jaarplannen en uitvoeringsplannen. 'De raad wordt slechts betrokken wanneer hij in sturende zin reageert op klachten vanuit de bevolking.' Volgens de rekenkamercommissie kan dat verbeteren wanneer de raad meer betrokken is bij het opstellen van het jaarlijkse uitvoeringsprogramma.

Het rapport stelt ook al langer lopende problemen binnen de gemeentelijke handhaving (sinds enige tijd onderdeel van het team Dienstverlening) aan de orde. Handhaving is onderbezet, waardoor de medewerkers ook niet overal aan toe kunnen komen. De onderbezetting is de afgelopen jaren vaker genoemd en ook benoemd in een verbeterplan dat in 2009 het licht zag. Toen was er nog sprake van een team Vergunningen en Toezicht.

Uit het rapport: 'Bij de recente behandeling van de bestemmingsplannen bleek bij veel locaties strijdig gebruik van woningen, bijgebouwen en opstallen. Desondanks vond geen invulling plaats van de vacature toezichthouder brandveiligheid (1499 uur) en van de vacature teamleider toezicht (ook 1499 uur).'

Handhaving heeft volgens Hogervorst veel verloop in leiding gekend en dat was niet bevorderend. Werkoverleg schoot er bij in, evenals uitvoering van de plannen om de zaken op de afdeling te verbeteren. Volgens de rekenkamercommissie is handhaving gebaat bij een goede zogeheten verandermanager die het veranderingsproces 'trekt en voortstuwt'. Hogervorst merkte bij de presentatie van het rapport aan de politieke partijen nadrukkelijk op dat de medewerking van handhaving aan het onderzoek 'buitengewoon groot' was.

De rekenkamercommissie adviseert de gemeenteraad om de vraag, of er een tekort aan capaciteit is op het gebied van handhaving zorgvuldig te bekijken. 'Dat hangt in sterke mate af van de kaders die de raad stelt en de doelstellingen die daaraan worden gekoppeld. Als dat is vertaald naar uitvoering kan beoordeeld worden of en hoeveel personeel er nodig is.' Bedoeling is dat de politieke partijen het rapport van de rekenkamercommissie inhoudelijk bespreken in de commissievergadering van oktober.