De Gasthuisstraat in Den Burg.
De Gasthuisstraat in Den Burg. foto: Jeroen van Hattum

Inkomsten Texelvignet voor Gasthuisstraat

De Gasthuisstraat in Den Burg wordt mogelijk heringericht met opbrengsten van het Texelvignet.

Het college heeft een plan opgesteld om de zogeheten meeropbrengsten van het parkeervignet te gaan besteden aan knelpunten in het verkeer en daar is de Gasthuisstraat als eerste concrete punt uit naar voren gekomen.

Als het aan het college ligt wordt een meeropbrengst van €121,966,- uit 2012 (het eerste jaar van het Texelvignet) gebruikt voor de herinrichting. Daar is in totaal €330.000,- voor nodig; de rest wordt betaald uit de grondexploitatie van Den Burg-West en er ligt een provinciale toezegging van €148.034,-. Herinrichting van de Gasthuisstraat is een meermalen geuite wens van Texel 2010.

De politieke partijen leken zich bij een eerste bespreking te kunnen vinden in het besteden van geld aan de Gasthuisstraat. Meer weerstand was er bij een voorstel van het college om een vaste verdeelsleutel in het verdelen van de meeropbrengsten van het Texelvignet te gaan toepassen. Het college wilde jaarlijks 40 procent besteden aan aanpassingen in de infrastructuur, 25 procent aan het parkeren, 25 procent aan bermverharding en 10 procent aan de mobiliteit voor mindervaliden, maar daar wilde niet iedereen zich op laten vastpinnen. Wethouder Eric Hercules zegde daarna toe dat de gemeenteraad zich jaarlijks over de verdeling van de meeropbrengst mag uitlaten.

De meeropbrengst wordt vanaf dit jaar geraamd op twee ton per jaar. In totaal haalt de gemeente meer op met het Texelvignet, maar er is sinds 2012 al structureel €273.000,- in de gemeentebegroting opgenomen om een gat te dichten en daarnaast wordt een deel van de opbrengst gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het vignet.

Het geld voor knelpunten in het verkeer wordt, als de raad instemt met de voorstellen, opgenomen in een bestemmingsreserve Mobiliteit. Voor het vinden van bestemmingen wordt gebruikt gemaakt van een lijst met 114 knelpunten die de dorpscommissies, TOP, TESO, VVN en Stichting Integratie Gehandicapten Texel in 2012 opstelden. Bedoeling is dat deze lijst jaarlijks wordt opgefrist.