Bioloog Pierre Bonnet van Ecomare laat bezoekers ruiken aan ambergris.
Bioloog Pierre Bonnet van Ecomare laat bezoekers ruiken aan ambergris. foto: Gerard Timmerman

Ecomare verkoopt ambergris voor meer dan een half miljoen euro

Ecomare heeft het ambergris uit de potvis die eind vorig jaar strandde op de Razende Bol verkocht. De opbrengst ligt tussen €0,5 miljoen en €1 miljoen. Het geld wordt volledig besteed aan educatie en expositie over Wadden- en Noordzee.

Toen niemand de gestrande potvis wilde hebben, besloot Ecomare het kadaver naar Texel over te brengen, om te ontleden en het skelet tentoon te stellen. Tijdens het snijwerk kwam tot ieders verrassing een schat te voorschijn: circa 80 kilo Amber. Dat directeur Martin Fröberg de exacte opbrengst niet noemt, houdt verband met een clausule die is getekend met de kopers. 'Het gaat er nogal geheimzinnig aan toe in die wereld. We hebben zelfs een specialist ingehuurd om ons te begereiden in deze specifieke markt.'

De afnemers gaan het amber gebruiken voor onderzoek naar een chemische variant en gebruiken het in de geurindustrie, onder meer voor parfum. Inmiddels is het amber ingedroogd tot iets minder dan zestig kilo, wat overigens niet nadelig voor de prijs hoeft te zijn, stelt Fröberg, die tevreden is met de opbrengst.

Het geld wordt besteed aan exposities en educatie, zoals in overleg met het ministerie van Economische Zaken is bepaald. 'We investeren in vernieuwing van het verhaal dat wij al hebben. Het betreft onder meer een tentoonstelling over het stranden van walvissen ingericht, waarvan het skelet van de potvis een onderdeel is. Komend najaar wordt de preparatie van de potvis weer opgepakt, bedoeling is dat de expositie in de voormalige zaal van het nationaal park voor het komende seizoen klaar zal zijn. Hiervoor zal onder meer de expositieruimte worden aangepast.

Fröberg: 'Overdekte exposities trekken veel mensen naar Ecomare. Er komen hier bijvoorbeeld jaarlijks duizend scholen. Voorzieningen als deze zorgen er ook voor dat Texel voor toerisme minder afhankelijk wordt van het weer.'