De Oude Trekker en Motorenvereniging maakte zondag een rondrit.
De Oude Trekker en Motorenvereniging maakte zondag een rondrit. foto: Willem Sangers

Texelaar (26) krijgt taakstraf na geweld en bedreiging

De politierechter heeft vrijdag een 26-jarige Texelaar wegens twee gevallen van mishandeling en een bedreiging veroordeeld tot 40 uur werkstraf. Tegen de man, die eind mei in een andere zaak al 60 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf kreeg, was 70 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf geëist.

De Texelaar zat afgelopen vrijdag wél in de rechtszaal in Alkmaar, in tegenstelling tot de zaak van eind mei. Toen veroordeelde de rechtbank hem bij verstek. De zitting van vrijdag vloeide deels indirect voort uit de eerdere zaak. In mei moest hij voorkomen omdat hij zomer 2011 in De Koog een steen door een autoruit had gegooid nadat hij zich door de inzittenden geprovoceerd voelde.

Vrijdag stond de parttime badmeester uit De Koog onder meer terecht omdat hij de inzittenden van de auto enkele maanden na dat incident in café Babbels in De Koog tegen het lijf liep. Volgens die mannen zocht hij hen op en riep hij dingen als 'Hoe gaat het?', 'Ik onthoud je gezicht' en 'Ik schiet je dood'. Vervolgens zou hij twee mannen klappen hebben gegeven.

De Texelaar zelf hield in de rechtszaal vol dat het anders lag. Hij was in de kroeg ingesloten door drie mannen. Toen een van hen voor hem kwam staan, had hij hem weggeduwd. Daarna had hij ook een tweede man nog een duw gegeven. "Ik voelde me ongemakkelijk", zei hij. Beveiligers van het café voorkwamen dat het akkefietje escaleerde. Maar een van zijn vermeende belagers deed aangifte. Niet van een duw, maar van een kaakslag.

De Texelaar moest zich vrijdag ook bij de politierechter verantwoorden voor de mishandeling van zijn vroegere vriendin. Het incident had plaats in dezelfde periode, in de zomer van 2011. Uit getuigenverklaringen is gebleken dat de Texelaar de vrouw bij die gelegenheid wel heeft geslagen, maar ook dat zij zich bepaald niet onbetuigd liet. De huid van de Texelaar zat vol met nagelkrassen en zijn T-shirt was gescheurd. De Texelaar sloot haar uiteindelijk zelfs op het balkon van haar woning op om verdere escalatie te voorkomen. De vrouw heeft nadien nergens aangifte van willen doen.

De man heeft na de incidenten onder begeleiding een agressie- en een relatietherapie gevolgd. Sindsdien gaat het redelijk goed met hem en zijn er geen contacten meer geweest met politie of justitie. Mede om die reden was de politierechter milder dan de officier van justitie, die de Texelaar vanwege het uitgaansgeweld en huiselijk geweld stevig wilde aanpakken. De eis vond de rechter te hoog. Bij het huiselijk geweld beschouwde ze zijn vroegere levensgezellin, zo stelde zij letterlijk, bovendien als "zwaar medeschuldig".