Dirk Kuiter, bezig met het archief van Teso.
Dirk Kuiter, bezig met het archief van Teso. foto: Fred Nauta / TESO

Kuiter draagt archief TESO over

Oud-Texelaar Dirk Kuiter (66) heeft het laatste deel van zijn privé foto-archief van TESO aan de veerdienst overgedragen.

Volgens Kuiter, die sinds een paar jaar in het Poolse Kalisz woont, hoort het archief bij TESO thuis en niet in Polen. Volgens hem is het gehele archief van TESO nu compleet. 'Dat wil zeggen gerangschikt en geordend. Een historisch archief waar de bootdienst trots op mag zijn.

Kuiter heeft de laatste tijd het gehele archief van de veerdienst (daterend van 1907) belangeloos uitgezocht en opgeschoond. Met assistentie van fotograaf Simon Smit zijn er volgens Kuiter circa 1324 historische foto's, oude ansichtkaarten en reproducties vanaf de oprichting tot heden digitaal ingescand ten bate van het beeldarchief van TESO.

Kuiter: 'Het grappige is dat alle personeelsbladen 'Tussen Wal en Schip' sinds het bestaan vanaf 1978 keurig zijn ingebonden, evenals alle jaarverslagen van TESO vanaf 1907/1908 tot en met het heden zijn ingebonden. ook alle afgedrukte bootdienstregelingen van de afgeloipen 106 jaar zijn in speciale showalbums opgeborgen.

In oktober 1992 gaf Kuiter al eens eerder een deel van zijn omvangrijke foto- en knipselarchief aan TESO. Hij houdt nog wel zijn eigen handgeschreven documentatie met gegevens over de TESO-jaarkronieken als boekwerk in eigen beheer.

Tot de jaren tachtig had TESO volgens Kuiter een klein en onoverzichtelijk rommelig archief dat niet compleet was. Een klein deel was in april 1945 zelfs verwoest toen bij de beschieting van Oudeschild een pakhuis werd getroffen waarin archiefstukken van TESO lagen. Kuiter, die van mei 1969 tot en met jzijn pensionering in uli 2007 bij TESO werkte, spande zich er vervolgens voor in het archief weer op orde te krijgen. Hij is niet de enige die zich ermee bezighield; sinds 1969 worden door één van de kantoormedewerksters de krantenknipsels bijgehouden.

Planet Texel

De partijen die zich met het project Planet Texel bezighouden, geven woensdag 2 oktober een presentatie van de stand van zaken tot nu toe. Dat heeft wethouder Eric Hercules laten weten.