'Laat Texel knuffeleiland zijn van nieuwe Noordvleugelprovincie'

Laat Texel het 'knuffeleiland' van de nieuwe Noordvleugelprovincie worden als Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot één provincie worden samengevoegd.

Die gedachtegang gaf burgemeester Francine Giskes woensdagavond mee aan de politieke partijen tijdens een bespreking van de fusieplannen. Het college heeft een zienswijze voor het ter inzage liggend herindelingsontwerp opgesteld en de politieke partijen konden daarover meepraten.

De teneur was dat de fusie het beste kan worden afgeblazen, maar dat was Giskes te makkelijk. Ze wees de leden van de raadscommissie erop dat de kans aanwezig is dat het inderdaad tot een samenvoeging komt. Dan kan Texel als klein onderdeel binnen een groter wordend geheel beter al in een vroegtijdig stadium voor de eigen belangen opkomen. 'Maak van de nood een deugd.'

Texel blijft in de nieuw beoogde provincie nog steeds het enige Waddeneiland en daar kan volgens Giskes op ingespeeld worden. Binnen de huidige provincie Noord-Holland heeft Texel een speciale status (populair gezegd is het eiland de 'love-baby'), waardoor Texel op de nodige aandacht kan rekenen. 'Onderschat niet dat we baat kunnen hebben bij een sterke provincie.'

Volgens Giskes moet erop gelet worden dat binnen de superprovincie voldoende aandacht blijft bestaan voor gebieden buiten de steden. In een advies aan de partijen merkt het college op dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een stuurgroep in het leven wil roepen om een inhoudelijke agenda voor de nieuwe provincie op te stellen. Volgens het college ligt daar een belangrijke kans om zaken die voor Texel van belang zijn op de agenda te krijgen.

Dan gaat het onder meer om een goede bereikbaarheid, goed openbaar vervoer, economische ontwikkelingen en de ontwikkeling van de Kop van Noord-Holland als haven- en kennisregio.