De Noorderhaaks bij Texel, bezien vanaf 1500 meter hoogte.
De Noorderhaaks bij Texel, bezien vanaf 1500 meter hoogte. foto: Pieter de Vries / SAPS

'Voorlichting geven is nodig op Razende Bol'

Het is nodig op de Razende Bol geregeld voorlichting te geven over de natuur. Dat laat beheerder Do van Dijck van Landschap Noord-Holland weten. De organisatie is sinds 2012 actief als gastheer op de zandplaat ten zuidwesten van Texel.

Het CDA in Noord-Holland plaatste recent kanttekeningen bij de aanwezigheid van Landschap Noord-Holland op de Razende Bol. Volgens de christendemocraten verzet de organisatie er 'onnodig dubbel werk', omdat hulpstrandvonder Hans Eelman, de KLPD en de overheid al toezicht houden.

Volgens Van Dijck houdt Landschap Noord-Holland zich op verzoek van diverse partijen in het Waddengebied al een paar jaar met de zandplaat bezig. 'De ervaring is dat toezichthoudende partijen door onderbezetting ook niet dagelijks het gebied bezoeken.'

Sinds 2012 loopt er een pilot om 'natuur en recreatie beter samen te laten gaan'. In het kader daarvan bracht Landschap Noord-Holland vorig jaar drie keer een bezoek aan de zandplaat (formeel Noorderhaaks) om voorlichting te geven aan recreanten.

Tijdens de drie bezoeken werden volgens Van Dijck diverse overtredingen waargenomen bij het zogeheten 'artikel 20-gebied' aan de noordzijde. Dat gedeelte is van 15 mei tot 1 november afgesloten, zodat zeehonden en dwergsterns er ongestoord kunnen foerageren.Van Dijck: 'We troffen er mensen aan die bij de zeehonden wilden gaan kijken en zelfs mensen die doodleuk aangespoeld hout verzamelden voor een kampvuur. Die hadden niet in de gaten dat dwergsterns dat hout gebruiken om hun nesten tegenaan te bouwen.' Sommigen verklaarden de waarschuwingsbordjes rond het gebied niet gezien te hebben, anderen trokken zich er weinig van aan.

In het jaarverslag 2012 wordt de aanbeveling gedaan het artikel 20-gebied jaarrond af te sluiten, zodat de dieren permanent rust hebben. Ook zou er meer aandacht voor de bebording mogen zijn. Er waren vorig jaar regelmatig bordjes weg, waardoor de afbakening van het gesloten gebied niet duidelijk was. In het verslag wordt overigens hardop de vraag gesteld of dat misschien een reactie was op de voorlichtingsactiviteiten. In 2012 verdwenen er meer bordjes dan in voorgaande jaren.

Landschap Noord-Holland heeft voor de financiering van de voorlichting, die dit jaar een vervolg moet krijgen, volgens het jaarverslag zelf onvoldoende middelen om het breder uit te rollen. Het CDA vindt dat de provincie daarvoor geen geld zou moeten uittrekken, maar volgens Van Dijck wordt al op andere manieren met derden aan de financiering gewerkt.

Voor de voorlichting op de Razende Bol is geld gevraagd aan het Waddenfonds. Die aanvraag is onderdeel van het plan 'Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen' van de Vogelbescherming. Volgens Van Dijck ziet het er positief uit. 'Daarnaast hebben we een oproep voor donaties gedaan in het blad van Landschap Noord-Holland en dat is voor de aanschaf van een eigen boot om naar de Razende Bol te kunnen varen.' Dat gebeurt tot nu toe met de Phoca van het ministerie van Economische Zaken.

Volgens het jaarverslag van Landschap Noord-Holland reageerde tijdens de drie bezoeken vrijwel iedereen positief op de voorlichting en bleken veel mensen de regels te kennen en zich daaraan te houden. Die groep gaf aan zich ook te storen aan volk dat zich niets van de regels aantrekt.