PWN denkt mee over drinkwater uit zee

Drinkwaterbedrijf PWN is bereid mee te denken als het tot een onderzoek komt naar een eigen drinkwatervoorziening voor Texel.

Directeur Martien den Blanken heeft dat aan wethouder Eric Hercules laten weten. Den Blanken zocht contact met de gemeente naar aanleiding van het voorstel van D66 onderzoek te doen naar de winning van drinkwater uit zee. Volgens een woordvoerder van PWN zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt maar is het drinkwaterbedrijf bereid kennis en 'know-how' in te brengen. 'Je moet weten wat de mogelijkheden en de consequenties zijn.' PWN meldde zich onder meer, omdat het bedrijf een wettelijk taak heeft op het gebied van waterlevering aan Texel.

Het voorstel van D66 kreeg woensdagavond in de commissievergadering bijval van PvdA, VVD en GroenLinks. Marjan de Groot (VVD) vond het goed te horen dat PWN wil meewerken. Nils Lely (PvdA) zag de terugkeer van een eigen drinkwatervoorziening als mogelijkheid extra technologie naar het eiland te halen en Jaap Vlaming (GroenLinks) vond het heerlijk te horen dat er weer aan eigen drinkwater werd gedacht.

Het idee kwam onder meer voort uit de problemen met de aanvoer van het drinkwater afgelopen zomer. Het onderwerp werd alleen besproken, besluiten worden later in de raad genomen.

Volgens onderzoek van PWN onder 117 toeristen, 140 bedrijven en 407 Texelaars hebben toeristen vrijwel geen last gehad van de beperkte watervoorziening als gevolg van de gebroken waterleiding in het Marsdiep.

Ruim driekwart van de ondervraagde bedrijven en bewoners was volgens PWN volledig op de hoogte van wat er speelde. Van de ondervraagde toeristen zei de helft volledig geïnformeerd te zijn. 'Op zich is dit niet onlogisch aangezien mensen op vakantie meestal het nieuws minder goed volgen.'

Op de levering van extra water per tankwagens en de oproep tot waterbesparing werd volgens de enquête tevreden gereageerd. Ruim tachtig procent van de respondenten zei water bespaard te hebben. 'In de meeste gevallen ging het om minder lang douchen en minder vaak de tuin sproeien.' Van de toeristen zei de helft water bespaard te hebben.

Een kwart van de bedrijven vind wel dat het te lang duurt voordat PWN de gebroken zinkerleiding in het Marsdiep repareert. Volgens het drinkwaterbedrijf kost dat tijd omdat het een complexe operatie op zee is, waarbij alleen tijdens de kentering (circa 30 minuten) gedoken kan worden naar de leiding.