Lijntje Pronk schreef haar boek grotendeels in het vakantiehuis in De Koog.
Lijntje Pronk schreef haar boek grotendeels in het vakantiehuis in De Koog. foto: Job Schepers

Compact naslagwerk

Een boek dat kort de geschiedenis van Texel beschrijft; van het ontstaan van het eiland en de opkomst van het toerisme tot aan de opstand van de Georgiërs. 'Een kleine geschiedenis van Texel' van Lijntje Pronk voert u langs de historie van het eiland.

'Ik kwam er achter dat er heel veel verschillende geschiedenisboeken over Texel zijn, maar die gaan eigenlijk allemaal over specifieke onderdelen. Een beknopte beschrijving van de algemene Texelse geschiedenis was er nog niet en zo ontstond het idee', vertelt Pronk. Wie een geschiedenis wil neerschrijven, moet er eerst tot in de puntjes van op de hoogte zijn en dus begon de vertaalster uit De Koog met het lezen van diverse naslagwerken. Zo werd onder meer veel gebruik gemaakt van het boek Land van Texel van J.A van der Vlis en het archief van de Texelse Courant. Voor de afbeeldingen in het boek is er gebruik gemaakt van archieffoto's, ansichtkaarten en nieuwe foto's die gemaakt werden door haar broer.

'Ik heb heel veel geleerd. De rol van Eierland in het ontstaan van het eiland zie je nog steeds en dat weten de mensen dus al. Maar ik wist bijvoorbeeld nog niet over de nuances van de Russenoorlog. Zo wordt er vaak verteld dat er veel burgers stierven en dat is zeker waar. Maar er woedde in die tijd waarschijnlijk ook een grote epidemie, waaraan ook veel Texelaars bezweken. Het is maar één van de vele zaken die ik geleerd heb', vervolgt de in Brabant opgegroeide Pronk. Het boek is toegankelijk geschreven en een makkelijke bron voor zowel Texelaar als toerist. Het boek gaat niet vreselijk diep op zaken in, maar is een toevoeging voor diegene die de geschiedenis in grote lijnen wil leren kennen. 'Terwijl ik bezig was heb ik steeds meer geleerd over het eiland. Als ik op een gegeven moment over gebieden schreef die ik zelf niet kende ging ik er heen. Zoals ik ook al in het voorwoord schrijf: Ik ben me nu op verschillende plaatsen op het eiland meer bewust van wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Zo snap ik nu de betonnen randen die onder bulten in De Dennen te zien zijn.'

Een kleine geschiedenis van Texel kwam voor het grootste gedeelte tot stand in het oude vakantiehuisje van Pronks' grootouders aan de rand van de duinen in De Koog. 'Ik ben inmiddels getrouwd en mijn man is veel in het buitenland voor zijn werk, op die momenten ben ik eigenlijk altijd hier op Texel. Ik kan hier in alle rust mijn vertaalwerkzaamheden doen en geniet van de rust die het eiland biedt.' Ondanks dat het boek pas een kleine twee maanden uit is, is de eerste druk bijna uitverkocht. 'Ik krijg hele positieve reacties, al weet ik natuurlijk niet of de mensen vriendelijker zijn wanneer ze tegen mij praten', lacht Pronk. Een kleine geschiedenis is een aanwinst binnen de literatuur die over Texel geschreven is.

Door de laagdrempeligheid waarmee het geschreven is, nodigt het boek uit om eens lekker door te bladeren op een rustig moment, maar ook om mee te nemen naar bed. Texelkenners zullen veel punten van herkenning tegenkomen, maar ook zeker nieuwe dingen leren. Mensen die dieper op specifieke onderwerpen in willen gaan kunnen beter andere bronnen aanboren.