Gastrenner Peter Koning reed buiten mededinging gemiddeld 47,88 km/uur.
Gastrenner Peter Koning reed buiten mededinging gemiddeld 47,88 km/uur. foto: Gerard Timmerman

Records NK tijdrijden

Recordtijden op het NK tijdrijden voor vrije renners dat zaterdag werd gehouden. Bij de mannen deed kampioen Sytse Leenstra slechts 36 minuten en 47 seconden over de 28,5 kilometers. Marion Gerssen zette bij de vrouwen  de scherpe tijd neer van 42.29.

Dat het nóg sneller kon, bewees gast- en eliterijder Peter Koning (22) uit Venhuizen. Buiten mededinging reed hij de afstand in 35.43 uur, een moyenne van 47,88 km/uur. De wielrenner uit Wervershoof was dit jaar zesde bij het NK tijdrijden voor eliterenners, kort achter de beste profs. Zijn tactiek: 'Starten, volle bak rijden en zo snel mogelijk weer terug.' Koning vertelde tijdens het warmrijden onder de indruk te zijn van de organisatie. 'Het zou mooi zijn als hier NK tijdrijden kan worden gehouden. Ik heb aardig wat contacten in die wereld en kan misschien wat lobbyen.' De hoge snelheden van zaterdag waren mede te danken aan de gunstige omstandigheden. De bewolkte lucht zag er dreigend uit, maar het bleef de hele middag droog en de wind was matig, al leek die in de loop van de middag licht aan te trekken. Elke minuut vertrok een deelnemer vanaf de start bij de dijk bij de jachthaven, waar het na verloop van tijd een komen en gaan was van rijders. Bijzondere aandacht was er voor de fietsen. Veel deelnemers verschenen met speciaal gemonteerd exemplaar, waarbij kostprijzen van €8.000,- de ronde deden. Menig overkantse deelnemer knoopt er een weekendje Texel aan vast. Van één tijdrijder is bekend dat hij als gast in hotel Prins Hendrik zijn fiets 's nachts meenam naar zijn hotelkamer, uit angst dat het kostbare vervoermiddel zou worden gestolen.

Marion Gerssen, de afgelopen drie jaar telkens als tweede geëindigd, kreeg nu de rood-wit-blauwe kampioenstrui om de schouders. Ze dook liefst twee minuten onder de tijd van vorig jaar. Suzanne van Gelder uit Wolvega werd Nederlands kampioene in de categorie dames 35 jaar en ouder.

De strijd om de eretitel 'Beste Texelaar' was een secondenspel. Niels Bakker trok aan het langste eind in 42.40, net boven de 40 km/uur. Remco Koopman, Jesse Hoven en Lorendz Boom bleven op resp. elf, zestien en achttien seconden steken. De beste Texelse dame was triatlete Karlijn van den Burg. Dat zij dit jaar veel progressie heeft geboekt, bleek uit haar knappe tijd: 43.56. Verrassend goed was de prestatie van Lucie Veeger (18), die voor de eerste keer meedeed. Ze eindigde in 49.50 uur en eindigde als zevende in haar categorie. 'Mountainbiken doe ik al langer, wielrennen sinds een jaar.' Ze werkt bij Catherinahoeve van Joost Hoogenbosch, die haar enthousiast heeft gemaakt voor de sport. 'Ik heb er flink voor getraind. Het ging wel goed, maar het was best zwaar. De tijd valt mee.' Eveneens enthousiast, maar deze keer minder gelukkig was Louise van der Sluis. Op het keerpunt bij De Cocksdorp slipte ze op de nat geregende rubber mat en kwam ten val. Met bebloede knieën kwam ze binnen in een respectabele tijd van 48.53, waarna EHBO'ers zich over haar ontfermden.

De Texelse bedrijvenbokaal werd evenals vorig jaar een prooi voor het drietal van verwarmingsbedrijf CVI, voor Bets Fietsen, Catharinahoeve, Rab Betoncentrale en PostNL.

Een aparte categorie werd ook ditmaal weer gevormd door de ligfietsen met stroomlijn. Favoriet Ymte Sybrandy uit Dronten maakte zijn status weer waar. Ondanks een piek van 73 bleef zijn gemiddelde net onder de 60 km/uur steken, nog altijd een respectabel resultaat.