De katrol was één van de hindernissen tijdens het crossonderdeel.
De katrol was één van de hindernissen tijdens het crossonderdeel. foto: Gerard Timmerman

Hoogspringers bij paardencross

Tijdens de dressuur zondagmorgen regende het pijpenstelen, maar toen de ruiters rond de middag aan het onderdeel cross begonnen scheen de zon alweer volop. Optimale omstandigheden tijdens de samengestelde wedstrijd die zaterdag en zondag op het land van buurman & buurman Piet Kooiman en Jan Hin van de Witte Engel langs de Hoornderweg werd gehouden.

Een paar honderd ruiters en amazones streden om de titel Kampioen van Noord-Holland. Er werd gestreden in de klasse B (beginners), L (licht), M (midden) en Z (zwaar) en er was een klasse voor de begin-beginners. Deelnemers kwamen uit alle windstreken, zelfs uit België. De sfeer was ontspannen, maar op de verschillende parcoursen ging het er fanatiek aan toe. Om te zorgen dat de paarden niet werden overbelast, werden ze tussen de onderdelen door aan een keuring onderworpen door dierenarts Veronne Koot. Ze controleerde onder meer de hartslag, beoordeelde aan de hand van de draf de conditie van het paard en gaf desgevraagd adviezen. 'De paarden doen het prima', vertelde ze zondag rond de middag. Dat was deels te danken aan de uitstekende conditie van de ondergrond op verschillende onderdelen. Waar hevige nattigheid in voorgaande edities het parcours zwaar maakte, was de grond met dank aan het mooie zomerweer nu stevig. De bui van zondagmorgen pakte, afgezien van het ongemak tijdens het dressuuronderdeel, niet ongelukkig uit. De grasmat werd er zelfs wat soepeler van. Toen het 's middags opklaarde stroomde het publiek weer toe. Toeschouwers konden zich vrij bewegen over het crossparcours, dat zich uitstrekte over een flink oppervlak, waarbij zelfs de Hoornderweg moest worden overgestoken.

Blikvangers waren de hindernissen, zoals een katapult, kabouters met paddenstoelen, een grote katrol en de waterbak, die met surfplanken was opgetuigd, als eerbetoon aan de gouden Olympische surfer Dorian van Rijsselberghe. Niet alle paarden gingen even vlot door de grote waterplas, vooral in de beginnersklasse was er aarzeling. Maar in de hogere categorieën spatte het water hoog op. Het lukte niet de uitslagen mee te krijgen.