De Texelse Courant pleit in 1963 voor het instellen van een maximumsnelheid.
De Texelse Courant pleit in 1963 voor het instellen van een maximumsnelheid. foto: Pip Barnard

uit de krant van 6 september 1963

'Omdat loopplanken nu eenmaal niet van elastiek zijn, tuimelden ze tussen wal en schip' schrijft de Texelse Courant van 6 september 1963 (vandaag precies 50 jaar geleden) als een van de trossen van veerboot De Dageraad met een daverende knal breekt. 'De enkele zich op de loopplank bevindende passagiers wisten tijdig het vege lijf te redden.'
Verder in de niet meer dan vier pagina's tellende krant de uitslag van een verkeerstelling die ten behoeve van Rijkswaterstaat werd gehouden. Verrassend daarbij is het grote aantal auto's dat in de periode van 11 tot 29 juli (1963) - over de Westerweg door Waalenburg is gereden, maar liefst 13.728, meer dan tweemaal zoveel als over de Pijpersdijk (5.821). Voor het overzicht was de Pontweg in twee delen verdeeld. Tussen de veerhaven en Den Burg kwam de teller tot 37.402, tussen de Akenbuurtseweg en de Duinweg op 60.029 auto's.
Dat de drukte op de Pontweg niet zonder gevolgen bleef, blijkt uit het hoofdartikel van de krant, dat een opsomming geeft van zestien (!) aanrijdingen die tussen begin juni en eind augustus op de Pontweg plaatsvonden. In het stuk wordt uitgelegd waarom de zo noodzakelijke witte streep op het midden van de weg ontbreekt en pleit de redactie voor het instellen van een maximumsnelheid.