De huidige staat van het Esperantomonument en de fietsen.
De huidige staat van het Esperantomonument en de fietsen. foto: Jeroen van Hattum

'Aanpassing bij monument'

De hekken en fietsen vóór het Esperantomonument gaan weg, zodat het monument weer beter in het zicht komt. Fietsen en hekken gaan naar de zijkant.

Dat liet wethouder Edo Kooiman (grondgebied) woensdagavond weten in de commissievergadering, nadat Alfred Schaatsenberg (PvdA) vragen had gesteld. Schaatsenberg zag het liefst dat de gehele stalling bij het monument aan de Kogerstraat verdwijnt. Wat hem betreft, worden elders in Den Burg een paar parkeerplaatsen opgeofferd om fietsen te kunnen neerzetten.

Kooiman vroeg hem even geduld te hebben, totdat het eindplaatje bij het monument zichtbaar is. Ben Zegeren (CDA) vroeg zich af of het monument, dat in 1935 door Johan Duinker werd gerealiseerd, gebonden is aan de plek waar het staat. Cees Hoogerheide (D66) merkte op dat het monument op een historische plaats staat en dat daar niet aangekomen moet worden. Volgens hem is het beter als de fietsen naar de zijkant gaan. Jaap Vlaming (GroenLinks) vond het een meerwaarde dat het monument nu ieder geval beter zichtbaar is geworden en niet meer verstopt zit.