Politiek neigt naar

locatie Daalderschool

De politieke partijen neigen ernaar te kiezen voor de Daalderschool als locatie voor de nieuwe samenwerkingsschool De Vliekotter. Voor de locatie De Akker is de deur echter nog niet dicht.

Dat viel woensdagavond op te maken in de raadscommissie waarin de huisvesting van de nieuwe school in Oosterend werd besproken. Het college geeft de voorkeur aan de Daalderschool. Vanuit het dorp klinkt de wens voor De Akker.

VVD en D66 spraken een voorkeur uit om €360.000,- beschikbaar te stellen voor een verbouwing van de Daalderschool. PvdA en Fractie Waerts waren minder uitgesproken, maar er viel tussen de regels door een voorkeur voor de Daalderschool te bespeuren. Nico Waerts kenschetste de worsteling met de keuze voor een locatie met de opmerking dat hij zakelijk voor de Daalderschool zou moeten kiezen, maar op gevoel voor De Akker.

Texel 2010 sprak zich uit voor De Akker. Het CDA en Texels Belang gaven nog geen voorkeur. Jaap Vlaming (GroenLinks) stelde dat het collegevoorstel voor de Daalderschool cijfermatig goed in elkaar zit, maar vond dat de politieke partijen ook rekening moeten houden met de wens van het dorp. 'Het dorp heeft zo'n sterke voorkeur voor De Akker, het zou niet goed zijn om dat te overlopen.' Hij daagde het dorp uit met voorstellen te komen in de richting van De Akker.

Meerdere partijen vonden dat wethouder Hennie Huisman (onderwijs) en de betrokken partijen toch nog eens met elkaar om tafel moeten gaan. Huisman gaf aan daar positief tegenover te staan.

Een belangrijk punt in de besluitvorming is de Verordening huisvesting gemeente Texel. Die schrijft onder meer voor dat de gemeente scholen gelijkwaardig behandelt. Het voorstel van het college om €365.000,-(geld dat gereserveerd was voor De Akker) te investeren in de Daalderschool wijkt al af van die verordening en moet daarom besproken worden met de andere schoolbesturen op het eiland in het zogeten Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO). Dat moet volgens Huisman nog gebeuren.

Voorwaarde is dat elk schoolbestuur akkoord moet zijn met de route die is uitgestippeld. Wettelijk zou de raad slechts €60.000,- hoeven uit te trekken voor een tijdelijke uitbreiding bij de Daalderschool, maar het college zegt voor meer te kiezen vanuit de gedachte dat de school niet al na een paar jaar wordt gesloten. Verbouwing en renovatie van De Akker zou volgens een quickscan van het college €1.04.000,- gaan kosten.

De Oosterenders die de vergadering bezochten, lieten weten dat de keuze nu vooral boekhoudkundig wordt benaderd. Volgens hen zou er meer oog moeten zijn voor de toekomstige ontwikkeling van het dorp en is die beter gebaat als de school in De Akker komt.

De politieke partijen hoefden woensdag nog geen keuze te maken, dat gebeurt over twee weken in de raadsvergadering. Er was alom waardering voor Oosterend dat het gelukt is de Jacob Daalderschool en De Akker samen te laten gaan en voor het feit dat veel mensen uit het dorp naar het gemeentehuis waren gekomen om van zich te laten horen.