Beeld van de schapenfokdag afgelopen maandag.
Beeld van de schapenfokdag afgelopen maandag. foto: Job Schepers

Bronzen Texelaar Schapenfokdag

De Bronzen Texelaar, de prijs voor de beste éénjarige Texelse ram, ging naar fokkers Koos Tjepkema en Henk Zoetelief. Wethouder Hennie Huisman reikte de prijs maandag uit tijdens de Texelse Schapenfokdag.

Reservekampioen werd de ram van Nico van Heerwaarden. Cees Kikkert werd in de categorie 'tweetal ramlammeren' kampioen en reservekampioen. Bij het drietal werd Kikkert ook kampioen. Tjepkema werd reservekampioen. De mooiste oudere ram was van Cees Commandeur en A. Omen, reservekampioenen werden Tjepkema en Zoetelief.

De beste éénjarige ooi werd ingebracht door Piet Kooiman. Reservekampioen werd Commandeur, tevens fokker van de beste oudere ooien. Reserve werd Loek van Vliet. De beste ooi was van Commandeur, die ook het reserve kampioenschap op zijn naam schreef.

De mooiste eenjarige ooi met twee lammeren was van Nico van Heerwaarden, Tjepkema eindigde als reservekampioen. Het mooiste schaap met lammeren was van Tjepkema (reserve: Jaap Hin). In de kampioensgroep ooilammeren ging het goud naar Cees Commandeur, Tjepkema werd benoemd tot reservekampioen. Het beste ooilam kwam van Tjepkema; de

hoogst productieve ooi van Fa. Bakker. Van de beste tien ramlammeren waren er vijf van Cees Kikkert, twee van Koos Tjepkema en twee van Loek van Vliet. Ook een product van Jan Kolk werd uitgeroepen tot één van de beste tien. Van de beste vijf ooilammeren waren er twee van Tjepkema, één van Commandeur, één van Zoetelief en één van Van Vliet. In de afstammelingengroep met vijf ramlammeren werd Koos Tjepkema kampioen, Nico van Heerwaarden eindigde als reserve. Bij de oudere dieren in deze categorie zette de jury de inzending van Cees Commandeur op 1a en die van Piet Kooiman op 1b.

De Bronzen Texelaar is de wisseltrofee die door de gemeente in het leven is geroepen, voor de beste eenjarige ram. Nico van Heerwaarden van de organisatie had het paneel opgehaald bij de winnaar van vorig jaar en hem afgeleverd bij Gemeentewerken, voor de jaarlijkse opknapbeurt. Maar toen wethouder Huisman hem maandag wild uitreiken, ontbrak de trofee als gevolg van een misverstand. Consternatie, opgelost door Huisman zelf die op de fiets stapte en de prijs ophaalde.