Groei vervoer TESO in de zomer bevestigt weersgevoeligheid

De daling van het vervoer door TESO jaar in de maanden april tot en met juni is dankzij groei in de maanden juli en augustus omgebogen in een stijging. Het personenvervoer was de afgelopen twee maanden circa 4,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en het aantal overgezette voertuigen groeide zelfs met 7 procent.

Dit vormt een flink contrast met de daling van 4 procent van het personenvervoer van januari tot en met juni en het daling van het voertuigenvervoer met 2,2 procent in die periode. Dit boekjaar verwacht TESO, dankzij de fraaie zomer, een lichte stijging van gemiddeld ruim één procent.

De verschillen tonen volgens TESO aan hoe groot de invloed van het weer nu is op de omvang van de bezoekersstroom van en naar het eiland. Tendens is dat vakantie- en weekendgangers gemiddeld genomen steeds korter van te voren boeken en dat het (verwachte) weer van steeds grotere invloed is op het besluit wel of niet te boeken.
Volgens TESO zorgen diverse succesvolle Texelse evenementen, zoals de Texel Halve Marathon, Texel Culinair, het Bluesfestival en vele andere evenementen er voor dat het toerisme op Texel minder afhankelijk wordt van de weersomstandigheden. Opvallend is dat de afgelopen vier jaar de stijgende vervoerstendens (van 1987 tot 2009) lijkt te zijn omgebogen in een stagnatie van de vervoersgroei.

TESO-directeur Cees de Waal pleit naar aanleiding van de stagnatie van het vervoer in samenhang met de als gevolg van de crisis vermoedelijk lagere besteding per bezoeker, ten behoeve van het behoud van de huidige welvaart op het eiland, in het jaarverslag van TESO over 2012/2013 (waarover meer op pagina 2), voor onderzoek. Dit om 'gefundeerd te kunnen bepalen welke maatregelen effectief kunnen zijn om de aantrekkingskracht van Texel als vakantiebestemming te vergroten'.