78 procent nieuwe veerboot gespaard

De winst mag dan iets gedaald zijn, toch heeft TESO vorig boekjaar de spaarpot voor de nieuwe veerboot Texelstroom die in 2016/2017 in de vaart komt flink bijgevuld. Op 31 maart 2013 was circa 78 procent van de benodigde middelen beschikbaar (een jaar eerder 69 procent).

Over het vijftiende schip van TESO sinds de oprichting in 1907 wordt nog volop nagedacht. De bootdienst overweegt gebruik te gaan maken van batterijen. Met als argumenten: verbetering van de redunantie, reductie van emissies, energiebesparing, lagere operationele kosten en mogelijk reductie van het vermogen. De batterijen worden gevoed door motoren, maar kunnen 's nachts aan de wal met groene stroom worden geladen.

Ook aan de wal verandert het nodige. Zoals de online registratie die de gang naar het TESO-kantoor voor kentekenregistratie overbodig maakt. Om de doorstroming in Den Helder te bevorderen wordt het mogelijk om via kentekenherkenning automatisch het bootkaartje(vervoerstegoed) af te waarderen. Daarvoor is het nodig dat gebruikers via de website hun tegoed bij TESO koppelen aan het kenteken.

Andere ontwikkelingen zijn de reconstructie van de veerhaven in Den Helder, met de vernieuwing van de lange wand van de fuikinstallatie. In maart 2014 neemt TESO een innovatief afmeersysteem (automooring) in gebruik. Daarbij wordt het schip tijdens het laad- en losproces vastgekoppeld aan de fuik. Hierdoor dalen brandstofgebruik, emissies en bodemerosie. TESO heeft een primeur met dit systeem.

In 2014 wordt in de marinehaven van Den Helder een noodsteiger opgeleverd. Mocht de reguliere haveninstallatie buiten gebruik raken, dan kunnen via deze noodsteiger passagiers en (binnen 48 uur) voertuigen worden geladen en gelost. 'Met de aanleg van de nieuwe pontfuik en de noodaanlanding wordt de betrouwbaarheid van de levenslijn van Texel verder vergroot', stelt directeur Cees de Waal. TESO werkt nauw samen met de gemeente om ook zo'n voorziening op Texel aan te leggen.

Texelaars zijn in toenemende mate tevreden over de bootdienst. Voor de prijskwaliteit verhouding gaven ze TESO gemiddeld een 8,1, de hoogste waardering ooit. Niet-Texelaars waardeerden dit met een 7,9. In 2003 werd de mening van de passagiers voor het eerst gevraagd. Texelaars vulden toen gemiddeld een 6,7 in, niet-Texelaars een 6,5. TESO streeft naar een verdere verbetering van de gepercipieerde prijs-kwaliteitverhouding.