D66 wil onderzoek drinkwater uit zee

D66 pleit voor een haalbaarheidsonderzoek naar een eigen duurzame drinkwatervoorziening voor Texel. Volgens de partij laat technologisch onderzoek zien dat de mogelijkheden om zeewater te zuiveren toenemen en goedkoper worden.

Dat staat in een voorstel dat D66 woensdagavond ter sprake wil brengen in de raadscommissievergadering. De partij van raadsleden Cees Hoogerheide en Astrid van de Wetering komt met het voorstel naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom de gebroken waterleiding in het Marsdiep.

De partij laat zich ook leiden door technologische ontwikkelingen en de ambitie van de Waddeneilanden om vanaf 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water. D66 stelt de andere politieke partijen voor te onderzoeken of het haalbaar is Texel in de toekomst via een zeewater-zuiveringsinstallatie van drinkwater te voorzien.

Wat de technologische ontwikkelingen betreft, komt D66 als voorbeeld met een technologie van TNO (Memstill) om zeewater te ontzilten. Dat is een destillatietechniek die gebruik maakt van membranen. 'Het schone drinkwater verdampt door het membraan en wordt opgevangen. Geconcentreerd zeewater blijft achter als residu.' Voor het proces kan industriële restwarmte worden gebruikt of zonnenenergie. Chemicaliën zijn niet meer nodig voor de ontzilting.

De kosten van Memstill kunnen volgens D66 bij grootschalige productie uitkomen tussen de €0,30 en €1,40 per kubieke meter water. Dat is goedkoper dan bij vergelijkbare technieken. Ter vergelijking: volgens de Vewin (vereniging van waterbedrijven in Nederland) moest in 2012 op Texel gemiddeld €1,76 per kubieke meter water worden betaald (uitgaand van een gemiddeld gezin).

Het pleidooi van D66 sluit aan bij een ingezonden brief van Rob Teisman uit De Waal die recent in de krant stond. Hij pleitte er ook voor te inventariseren wat de mogelijkheden zijn de eigen productie van drinkwater voor Texel te hervatten. In de jaren tachtig werd de productie te duur (de energiekosten van de destillatie waren te hoog), maar de technieken zijn volgens Teisman sterk veranderd.

Wat D66 betreft, wordt in een haalbaarheidsonderzoek niet alleen naar kosten en technologie gekeken, maar worden ook andere mogelijkheden onderzocht. Texel zou volgens D66 een geschikte proeftuin voor TNO kunnen zijn en het Waddenfonds wordt genoemd als mogelijke bron voor een subsidie. Er wordt voor de toekomst gedacht aan een constructie met aandeelhouders a la TESO.

Het idee van een zeewater-zuiveringsinstallatie wordt eveneens gekoppeld aan het project Planet Texel dat het college eerder dit jaar presenteerde. Voor dat project wordt momenteel door de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam bekeken wat er in de toekomst allemaal mogelijk kan zijn op Texel. D66 pleit ervoor dat een haalbaarbeidsonderzoek naar eigen drinkwater onderdeel wordt van een algemeen onderzoek dat het college in het tweede kwartaal van 2014 wil doen naar de ambities op gebied van eigen energie en water.