Kamerlid Mohammed Mohandis in touw met Alfred Schaatsenberg en Henk Hilstra bij Paal 12.
Kamerlid Mohammed Mohandis in touw met Alfred Schaatsenberg en Henk Hilstra bij Paal 12. foto: Jeroen van Hattum

'Voorjaarsschoonmaak gemist'

De voorjaarsschoonmaak die vroeger op het strand plaatsvond, wordt gemist. Dat lieten strandexploitanten Corina Röpke en Jacomien Bas zondag weten tijdens een schoonmaakactie van de PvdA.

De sociaaldemocraten waren naar Paal 12 gegaan om aandacht te vragen voor schone stranden. Een aantal mensen ging het strand op om rommel te ruimen, maar dat leverde weinig troep op. Dat was niet echt een verrassing, omdat twee weken geleden ook al een grote opruimactie was geweest.

Röpke, vorig jaar de drijvende kracht achter de komst van My Beach, en Bas grepen de gelegenheid aan om aan te kaarten dat het strand gebaat is bij een goede schoonmaakbeurt in het voorjaar, wanneer er veel aangespoelde rommel ligt. 'Die was er vroeger wel, maar is de laatste jaren verdwenen.'

Tijdens een discussie op het terras was het de vraag wie zo'n schoonmaak zou kunnen doen. De gemeente werd geopperd, maar ook het idee om scholen te betrekken kwam ter tafel. Volgens Röpke zou het een idee kunnen zijn leerlingen van de OSG te betrekken.

Verwezen werd naar de grote schoonmaakactie die in april 2005 werd gehouden door Rotary Texel, de OSG, Coastwatch, Stichting De Noordzee en het toenmalige Alterra.

Volgens Bas en Röpke kan daarna het strand worden bijgehouden. Strandexploitanten doen dat zelf al rondom hun eigen ondernemingen en Gemeentewerken (tegenwoordig Leefomgeving) leegt vuilnisbakken. Via MyBeach worden bezoekers uitgenodigd rotzooi van het strand mee te nemen en geen rotzooi achter te laten. Knelpunt zijn volgens de exploitanten nog de stukken strand tussen de slagen.

De PvdA maakte ook een punt van de recente verkiezing van het schoonste strand van Nederland, waarbij vrijwel de gehele top tien door Zeeuwse stranden wordt ingenomen. Röpke liet weten dat Zeeuwse gemeenten meer dan Texel een speerpunt van hun strand hebben gemaakt, waardoor ze hoger scoren in de beoordeling van de ANWB.

Tijdens de discussie op het terras werd opgemerkt te waken voor beeldvorming dat de stranden op het eiland vies zouden zijn, omdat dat niet het geval is.