Tropical: workshop dansen op het dorpsplein
Tropical: workshop dansen op het dorpsplein foto: Jeroen van Hattum

Vernieuwd Tropical Streetfestival trekt meer bezoekers

Het vernieuwde Tropical streetfestival dat dit weekend in De Koog werd gehouden, is goed verlopen. In dertien cafés en restaunts was livemuziek en overdag waren er al diverse activiteiten.

De sfeer in de badplaats was uitstekend. En waar het de laatste jaren niet mee zat met het weer, liet de zon zich vrijdag voluit zien. Na een aarzalend begin stroomden de terrassen snel vol. Het was slechts een voorbode voor de avond. Opgezweept door de brassband werd het begin van de liveacts in de cafés aangekondigd. Alle deelnemende horacaondernemers kunnen tevreden terugkijken daar iedere tent tot de nok toe gevuld was. Er werd dit jaar duidelijk beter samengewerkt door de deelnemers, zo had ieder café een programma op de deur hangen waarin stond wat er bij de collega's te doen was. Op zaterdag liet de zon zich minder zien, de sfeer was er niet minder om. Vanaf twaalf uur was er livemuziek op het Toekomstplein en het Dorpsplein. De festivalgangers hadden hun kruit duidelijk nog niet verschoten, want ook op zaterdag ging het dak eraf tot in de late uurtjes. Op zondag was het tijd voor de horecamedewerkers om zelf een feestje te bouwen. Diverse zaken hielden daarom de deuren gesloten. Omdat veel personeel op bezoek ging bij zaken die hun deuren wel open hielden, was het ook op zondag nog gezellig. Het evenement verliep zonder noemenswaardige problemen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar Tropical heeft in ieder geval de eerste stap gezet om het succes weer terug te brengen naar het niveau van vroeger.

Job Schepers

Bekijks op Schapenfokdag

Achttien fokkers voerden maandag ongeveer vijfhonderd schapen aan voor de Schapenfokdag op de Groeneplaats. Ze hadden hun uitsterste best gedaan om de ooien en de rammen zo goed mogelijk voor de dag te laten komen.

De Groeneplaats stroomde al snel vol met toeristen, schapenboeren en andere geïnteresseerden. Bij de keuring werden de schapen in verschillende klassen ingedeeld en beoordeeld op de stand, de vacht, breedte van de schouders, de bouw en tal van andere zaken. 'Het niveau is goed. Het verloopt allemaal prima', vertelde fokker Piet Kooiman. Waar sommige toeristen vooral genoten van de levende dieren, 'een schaap is een schaap', waren de doorgewinterde schapenkenners druk in discussie over de oordelen van de jury. 'Ze houden er geen rekening mee dat die ene ooi zes weken ouder is dan die ander. Bovendien lijken ze teveel te kijken naar de grootte van het dier', mopperde een aandachtige toeschouwer. De juryleden waren geconcentreerd bezig met beoordelen van de schapen, nauwlettend in de gaten gehouden door de fokkers. In de ring voor het Waaggebouw showden de schapenhouders hun dieren aan het publiek en de jury, waaarna de dieren in het midden opgesteld werden. De jonge kinderen konden hun geluk niet op bij het zien van zoveel schapen. De één direct in de aanval, de ander wat terughouden: geen kind verliet de Groeneplaats zonder een schaap aangeraakt te hebben. Het niveau dat de dieren van de verschillende fokkers behaalden lag dicht bij elkaar. Waren bij de ene fokker de rammen wat mooier, bij de ander deden de ooien het juist weer beter. Toeristen lieten zich door de kenners bijpraten over de details. 'Ik zie het verschil niet, maar dat durf ik niet te hard te zeggen hier. Ik heb net met één van die fokkers gepraat en die heeft me uitgelegd waar allemaal op gelet wordt. Ieder zijn vak', lacht een mevrouw die met haar dochter schapen aan het aaien is. Als de schapen door de fokkers naar de hokken op de Groenplaats worden gebracht, zijn schapenboeren en bezoekers direct van elkaar te onderscheiden. Waar de eerste groep rustig een stap naar achteren doet om plaats te maken, springen de toeristen achteruit, overigens wel genietend van het spektakel. Tussen de bedrijven door doen de marktkraampjes en de horecagelegenheden goede zaken.

Tropical: imitator van Elvis bij Sjans.
Tropical: uitzending van Wim van Velzen van Coastline FM.
Tropical: workshop van dansschool Cuba te Llama uit Alkmaar
Tropical: swingen op de muziek van La Banda Loca bij No Nonsense.
Tropical: optreden van de Small Buzz.
Henk Zoetelief brengt één van zijn schapen naar de kooi.
De jury neemt de tijd om de verschillende schapen te bekijken.
Toeschouwers dringen om de beste plekjes bij de ring.
De fokkers tonen de schapen aan het publiek.
De kinderen genoten duidelijk van het contact met de schapen.
De schapenfokkers stellen de schapen op in de ring.