Leny en Piet Kooiman, Margriet Meijer en Jordi bij hindernissen voor de Samengestelde Wedstrijd.
Leny en Piet Kooiman, Margriet Meijer en Jordi bij hindernissen voor de Samengestelde Wedstrijd. foto: Gerard Timmerman

Ruiters: 'Gij zult hoog springen'

Circa 200 ruiters en amazones strijden tijdens de Samengestelde Wedstrijd zaterdag 7 en zondag 8 september om de titel Kampioen van Noord-Holland. Op het land van Piet Kooiman en Jan Hin treden ze aan aan op de onderdelen dressuur, springen en cross.

Het evenement op de landerijen langs de Hoornderweg nabij de rotonde mag zich in een grote belangstelling verheugen. Deelnemers komen uit alle windstreken van het land en zelfs uit Belgiƫ. Jong en oud, paarden en pony's en van allerlei kaliber. Beginners (B), Licht (L), Middel (M) en Zwaar (Z) en zelfs een Begin-Beginnersklasse, twintig ruiters en amazones die zondag een oefenronde afleggen. Zaterdag verschijnen tachtig deelnemers aan de start, uit de hogere klassen (M en Z), zondag de lagere categorie (B en L). 'Een heel gepuzzel om het programma rond te krijgen', vertelt Margriet Meijer van de organisatie. Toch is dat ook deze keer gelukt. Zaterdagmorgen om 9.00 uur begint het onderdeel dressuur en vanaf 12.00 uur is er springen en cross. Zondag, als er 120 ruiters en amazones gaan rijden, begint het nog wat vroeger. Tussen het dressuur- en springonderdeel zit een flinke pauze. Zo krijgen de paarden rust en kunnen de berijders het parcours van een paar kilometer verkennen. Een veearts ziet toe op de gezondheid van de dieren.

Aan spektakel zal het niet ontbreken, met name op het onderdeel cross. Waarschijnlijk het meest in de klasse Z (4 deelnemers), waar de hindernissen het hoogst zijn en het snelst wordt gereden. Wie langzamer dan de voorgeschreven snelheid gaat, krijgt strafpunten, maar wie te snel gaat ook. Dat laatste om te voorkomen dat de berijders teveel van de dieren vergen.

Er wordt een parcours uitgezet waarbij de hoogste (Z) klasse tegen de dertig hindernissen moet afleggen. Daar zitten bijzondere tussen. De katapult is er weer bij, er is een surfstrandje en er wordt over een hooiwagen heen gesprongen. Nieuw dit jaar is een omvangrijke haspel waar een meter of 200 zaklijn omheen is gewikkeld. Voor het eerst ook een kabouterdorp, compleet met paddenstoelen, rood met witte stippen. Ze staan bij de boet van de Witte Engel en zijn vanaf de Pontweg goed te zien. Zelf gemaakt door de bouwploeg, onder bezielende leiding van Piet Kooiman en Chris Meijer. Om de kosten laag te houden, scharrelen ze overal spullen op. Zoals de kerkbank uit de katholieke kerk van Den Burg. Kooiman: 'Een bank met geschiedenis, want de kerk staat er al 150 jaar.' Er hoort ook een spreuk bij deze hindernis. Kooiman draagt voor uit eigen werk (ChrisPietos 25): 'Gij zult hoog springen, gij zult laag springen of misschien wel weigeren.'

De organiserende commissie van de Waddenruiters en Kleppertjes adviseert Texelse toeschouwers per fiets te komen. Er is voldoende stallingsruimte. Automobilisten moeten er rekening mee houden dat de Hoornderweg tussen Zuidhaffel en de rotonde zaterdag- en zondagmiddag is afgesloten. De wedstrijd trekt naast de paar honderd deelnemers een veelvoud aan betrokkenen naar Texel.