Beeld van het pupillentoernooi van 2012: vreugde bij Texel'94, teleurstelling bij Ajax.
Beeld van het pupillentoernooi van 2012: vreugde bij Texel'94, teleurstelling bij Ajax. Foto:

Pupillen tegen 'profs'

Voetballertjes van SV De Koog, Texel '94 en SVOC (Oosterend en De Cocksdorp) kijken met spanning uit naar het Internationaal Quinty's Pupillentoernooi dat zaterdag 13 en zondag 14 april wordt gehouden op het terrein van SV De Koog.

Ze treden aan tegen de jongste jeugd van Ajax, Feyenoord, Sparta en andere grote clubs. Het pupillentoernooi kent een lange traditie. Voor de veertiende keer komen pupillen van zes tot acht jaar uit de kweekvijver van profclubs naar De Koog. Wat begon als een toernooi met een jeugdteam van Feyenoord en daarna Ajax, groeide uit tot een toernooi van zelfs internationale allure, dankzij de aanwezigheid van clubs als Schalke 04 en Genk. Nieuw is dat dit jaar ook PSV van de partij is. Verder Excelsior, Zeeburgia, Roda (uit Leusden), BVV Barendrecht en Legmeervogels. 'Het zijn clubs met een gedegen jeugdopleiding', vertelt Albert ('Appie') Middelbos van de organisatie. 'Ze komen graag naar Texel. De kinderen vinden het een fantastisch uitje. Een weekendje weg, met de boot mee en voetballen tegen leeftijdgenootjes van andere grote clubs.' En natuurlijk tegen drie Texelse teams. 'Want dat stellen we als voorwaarde, dat ook de jeugd van het eiland meespeelt op het toernooi. Het is een onvergetelijke ervaring voor zulke jongens en meisjes. Ze kunnen er amper van slapen, zó spannend vinden ze het. Er voetballen nu jongens in De Koog 1 die als jochie ook aan dit toernooi hebben meegedaan. Die hebben het er nog over.' Om enige tegenstand te bieden, zijn de Texelse spelertjes iets ouder dan de talenten uit de opleiding van de profclubs. Middelbos: 'Die hebben natuurlijk nog een lange weg te gaan en ze zullen echt niet allemaal als prof eindigen, maar je kunt aan hun spel wel zien dat ze talent hebben en worden opgeleid. Het is bij deze jongens niet zo dat als de bal ergens heen wordt getrapt, ze er allemaal achteraan rennen. Je ziet al wat van techniek en tactisch inzicht, daar wordt duidelijk op getraind. Erg leuk om te zien.'

Titelverdediger is Schalke '04. In de finale rekenden de Duitsers vorig jaar eenvoudig af met de jeugd van Feyenoord (5-0). Texel '94 deed het met een vijfde plaats het beste van de Texelse deelnemers. De grootste uitslag van het toernooi werd neergezet door de jongens van Texel'94, die COZ met maar liefst 8-0 van de mat veegden. Ajax, het toernooi traditiegetrouw begonnen als één van de favorieten, wist de finale niet te halen. In de halve finale werden de Amsterdammers verslagen door Feyenoord. In de troostfinale verloren ze van Sparta, waardoor Ajax slechts als vierde eindigde. Volgens de organisatie was dit de slechtste prestatie van Ajax in dertien jaar. De speler van het toernooi werd geleverd door Sparta. Het was wat koud, maar meestal was het droog. De sfeer was goed.

De wedstrijden worden gefloten door Texelse scheidsrechters. De Koog kan bij de organisatie rekenen op de steun van menig sponsor. 'Per club komen er, inclusief begeleiders, gauw een stuk of tien personen. Meer dan honderd mensen, die allemaal een nachtje overblijven. Het is geweldig dat hotels hiervoor belangeloos kamers ter beschikking stellen, inclusief ontbijt en een hapje. Voor de jeugd van De Koog wordt tijdens het toernooi een loterij gehouden.

Het toernooi is zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur. Zondag begint het om 9.00 uur en worden de finales van 10.35 tot circa 12.00 uur gespeeld.