Ria Keyser en March Heijnen gaan zwemmen voor de spierziekte ALS.
Ria Keyser en March Heijnen gaan zwemmen voor de spierziekte ALS. foto: Jeroen van Hattum

Zwemmen in gracht voor spierziekte ALS

Ria Keyser en March Heijnen van zwembad Molenkoog in Den Burg doen zondag 8 september mee aan de Amsterdam City Swim om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte ALS.

De Amsterdam City Swim is een zwemtocht van iets meer dan twee kilometer door de Amsterdamse grachten. Hij werd vorig jaar voor het eerst gehouden en kreeg meteen landelijke bekendheid doordat koningin Maxima (toen nog prinses) meedeed.

Keyser en Heijnen zijn sinds een aantal weken in training. Met name voor Keyser zit er een persoonlijk verhaal achter de deelname; haar zus Anneke, die aan de overkant woont, lijdt aan de ongeneeslijke ziekte. Naar aanleiding daarvan hielden Keyser en haar collega's van Molenkoog vorig jaar juli al een zwem- en fietsmarathon en dat leverde toen €11.325 op. Dat geld werd gedoneerd aan de Stichting ALS Nederland die zich inzet voor onderzoek naar de ziekte.

Volgens Keyser en Heijnen wordt in hun omgeving meegeleefd met hun deelname aan de Amsterdam City Swim. Beiden zien donaties binnenkomen en ook bijzondere acties ontstaan. Zo gaf Fausto Albers, zoon van Heijnen, laatst aan dat hij voor zijn verjaardag geen cadeaus hoefde te hebben, maar liever donaties voor zijn moeder gestort zag worden.

Volgens Keyser en Heijnen is ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) een rotziekte. 'Iemand die ALS heeft, ziet een voor een de spieren uitvallen, waardoor hij of zij steeds minder kan.' De ziekte is progressief, waardoor herstel er niet meer in zit. Gemiddeld genomen heeft iemand nog drie jaar te gaan, nadat de diagnose is gesteld. 'Over de oorzaak is weinig bekend, waardoor geld nodig is voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en de behandeling.' Naar schatting hebben circa 1500 mensen in Nederland de spierziekte.

De Amsterdam City Swim is voortgekomen uit een actie van veertien vrienden die in 2011 gezamenlijk de Hellespont (zeestraat bij Turkije) overzwommen voor een vriend die ALS heeft. Vijf van hen richtten de Stichting Amsterdam City Swim op, waarna op 9 september 2012 de eerste zwemtocht door de Amsterdamse grachten werd gehouden.

Over de kwaliteit van het water maken Keyser en Heijnen zich weinig zorgen; dat is schoon en de organisatie geeft op de eigen website aan alert te zijn op de waterkwaliteit. Rotzooi wordt uit het water verwijderd, voordat de tocht begint. De organisatie zegt op 8 september rekening te houden met meer dan 1600 deelnemers. De inschrijving is inmiddels gesloten. Voor zover bekend doen er nog twee andere Texelaars mee; Floortje en Janneke Zijm zwemmen mee voor een ziekenhuis in Amsterdam.

Heijnen en Keyser hebben elk een eigen pagina op de website van de organisatie (www.amsterdamcityswim.nl/nl/ria-keyser en www.amsterdamcityswim.nl/nl/march-heijnen) voor mensen die willen doneren.

Keyser en Heijnen hebben ook rekeningnummer 495471135 (tnv H. Keyser en ovv ALS City Swim) voor donaties. Tijdens de zwemvierdaagse, die van 9 tot en met 12 september in Molenkoog wordt gehouden, worden eveneens acties gehouden om geld voor onderzoek naar ALS op te halen.