Wethouder Hercules vertelt over zijn ervaringen met de ambassadeur van India.
Wethouder Hercules vertelt over zijn ervaringen met de ambassadeur van India. foto: Pip Barnard

Erfgoed in Kaap Skil

Zelf realiseerde hij zich pas wat de status Werelderfgoed eigenlijk betekent, toen hij de ambassadeur van India mocht ontvangen, vertelde wethouder Eric Hercules woensdag aan de kinderen van groep 8 van De Bruinvis.

'Omdat de burgemeester er niet was, mocht ik de ambassadeur ontvangen', vertelde de wethouder. 'En terwijl ik stond te wachten bij het hotel, stopten er drie van die heel grote limousines. De deuren gingen open en er kwam een hele stoet mensen uit. Zelfs een mevrouw die het hondje van de ambassadeur mocht dragen. En toen ik eindelijk de ambassadeur zelf wilde begroeten, wilde ze zich eerst omkleden in een prachtig gewaad met schitterende sieraden. En toen wilde ze me pas de hand schudden nadat ze mij - en daarmee iedereen hier - had gefeliciteerd met het verkrijgen van de status van Werelderfgoed.' Hercules vertelde dit verhaal om aan de kinderen - en de andere aanwezigen - duidelijk te maken dat de benoeming tot Werelderfgoed geen sinecure is. 'Als de ambassadeur van een land met een miljard - duizend miljoen! - inwoners zoveel moeite doet, dan pas realiseer je je hoe bijzonder dat eigenlijk is.'

Hercules sprak de kinderen van De Bruinvis in Kaap Skil, waar woensdag de reizende tentoonstelling 'Werelderfgoed Waddenzee' werd geopend. Deze expositie, bestaand uit enkele fotopanelen met informatie, reist langs alle zeventien gemeenten die verbonden zijn met de Waddenzee. 'Vaak staan de panelen in het gemeentehuis', vertelde Maarten Roeper van Kaap Skil, 'maar hier vond men Kaap Skil een betere lokatie.' Met de expositie reist een plaquette mee, die in 2009 door het ministerie van OCW werd aangeboden als zichtbaar bewijs van de erkenning van de status van Werelderfgoed. Deze zal te zijner tijd een vaste plek moeten krijgen 'ergens' in of bij de Waddenzee. Aan de expositie is ook een lespakket gekoppeld, samengesteld door medewerkers van Ecomare, waarvan de eerste exemplaren door Hercules werden overhandigd aan Nel Kant van Schooltij. Dit lesprogramma, dat niet alleen informatie over de Waddenzee bevat, maar ook over de bij het Werelderfgoed betrokken instellingen en instanties, staat ter beschikking van alle kinderen van de basisscholen uit de zeventien Waddengemeenten. Dat het lespakket is samengesteld door Ecomare lijkt logisch, aangezien het centrum voor Wadden en Noordzee ervaring heeft opgedaan met het samenstellen van lesmateriaal, onder meer voor de website www. waddenzeeschool.nl. Samen met de wethouder en directeur Martin Fröberg van Ecomare hesen de kinderen van De Bruinvis de vlag van Werelderfgoed Waddenzee in top. Onlangs merkte de Waddenvereniging op dat de status van Werelderfgoed beter benut zou moeten worden. In iedere geval is met de opening van deze exposite en het uitreiken van de lespakketten een stap in de richting van bewustwording gezet.

Deze week nog wordt door de gemeente een bord met de vermelding 'Werelderfgoed Waddenzee' van de rotonde bij Akenbuurt verplaatst naar het noorden van het eiland, waar het een plek zal krijgen op de hoek Vuurtorenweg/Stengweg of buitendijks bij paal 33.